Η φετινή «Μόστρα», κορυφαία συγκέντρωση ταλέντου

Η φετινή «Μόστρα», κορυφαία συγκέντρωση ταλέντου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει απόψε την αυλαία του το 75ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας και ο κόσμος του σινεμά βρίσκεται σε θερινό… συναγερμό γι’ αυτό που περιγράφεται ως η κορυφαία συγκέντρωση ταλέντου που έχει δει η «Μόστρα» εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Οχι τυχαία, η φετινή έκδοση του φεστιβάλ θεωρείται πραγματικό προοίμιο των Οσκαρ, γεγονός που φαίνεται και από την ταινία έναρξης. Το «First Man» του διακριθέντος με το απολαυστικό «La La Land», Ντάμιεν Σαζέλ, αφηγείται μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης αμερικανικής –και πανανθρώπινης– ιστορίας: την προσσελήνωση δηλαδή του Νιλ Αρμστρονγκ, με τον Ράιαν Γκόσλινγκ να ερμηνεύει τον ρόλο του διάσημου αστροναύτη.

Και η συνέχεια όμως είναι εξίσου εντυπωσιακή σε ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει νέα φιλμ από τον Αλφόνσο Κουαρόν («Roma»), τους αδελφούς Κοέν («The Ballad of Buster Scruggs») αλλά και τον Λούκα Γκουαντανίνο που θα αναμετρηθεί με το εμβληματικό «Suspiria» του Ντάριο Αρτζέντο. Οσο για τους δύο πρώτους, είναι αξιοσημείωτο πως οι ταινίες τους βρίσκονται υπό τη σκέπη του Netflix, το οποίο ως γνωστόν απέσυρε τις συμμετοχές του από το Φεστιβάλ Καννών, προτιμώντας την πολύ πιο «φιλόξενη» Μόστρα.

Εκεί, ανάμεσα στους κορυφαίους, θα βρεθεί και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος για να διαγωνιστεί με το «The Favourite», μια κωμωδία εποχής που βουτά στην παράνοια της βρετανικής Αυλής· στο «οπλοστάσιό» του διαθέτει και αυτή τη φορά σημαντικούς κινηματογραφικούς αστέρες όπως η Εμα Στόουν, η Ρέιτσελ Βάις και η Ολίβια Κόλμαν. Οσο για τους ίδιους τους Βρετανούς δημιουργούς, αυτοί θα βρίσκονται επίσης στη Βενετία, με τον Πολ Γκρίνγκρας να παρουσιάζει το χρονικό των δολοφονιών του Αντερς Μπρέιβικ («22 July») και τον Μάικ Λι να αφηγείται την περίφημη σφαγή του Peterloo, στο ομώνυμο φιλμ του.

Μοναδικό ψεγάδι της φετινής διοργάνωσης-ορόσημο φαίνεται να είναι η απουσία των γυναικών δημιουργών. Συγκεκριμένα, στο διαγωνιστικό τμήμα μοναδική συμμετέχουσα είναι η Αυστραλή Τζένιφερ Κεντ («The Babadook»), η οποία θα παρουσιάσει το «Nightingale». Από την άλλη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, απάντησε (εύλογα) πως «το να βάλω ένα άλλο φιλμ στο διαγωνιστικό απλώς επειδή είναι δημιουργημένο από μια γυναίκα θα ήταν αληθινά προσβλητικό για την ίδια τη σκηνοθέτιδα… Θα προτιμούσα να παραιτηθώ αν αναγκαζόμουν να κάνω κάτι τέτοιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή