Νέες ταινίες: «Ενηλικίωση» για δύο

Νέες ταινίες: «Ενηλικίωση» για δύο

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορίτσι ***

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Λούκας Ντοντ

Ερμηνείες: Βίκτορ Πόλστερ, Αριε Βορτχάλτερ, Ολιβερ Μπόντραρντ

Ο Βέλγος Λούκας Ντοντ κάνει άρτιο ντεμπούτο στις μεγάλου μήκους ταινίες, δημιουργώντας ένα φιλμ που το έχουμε ξαναδεί, με απόλυτα σύγχρονη όμως θεματική. Η έφηβη Λάρα έχει πάθος με το κλασικό μπαλέτο και είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει επαγγελματίας. Ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά και προοδεύει, το σώμα της ωστόσο που είναι αγοριού, κάθε μέρα την υπονομεύει – τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά. Πόσο μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό ενώ ξεκινά από τελείως διαφορετική αφετηρία;

Ο Ντοντ παίρνει την κλασική ταινία ενηλικίωσης και την προσαρμόζει στο θέμα της έμφυλης ταυτότητας, ένα κοινωνικό κεφάλαιο που διαρκώς ωριμάζει στον δυτικό κόσμο. Ο πατέρας της Λάρα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις επιλογές του παιδιού του, είναι εκεί δίχως τον παραμικρό δισταγμό. Γιατροί και ψυχοθεραπευτές τη βοηθούν. Ακόμα και οι συμμαθήτριες δεν αντιδρούν με τον ακραίο τρόπο που ίσως θα περιμέναμε όταν μαθαίνουν το μυστικό της. Τα πάντα, όμως, είναι ζήτημα του εύθραυστου εφηβικού ψυχισμού και η Λάρα νιώθει τον κλοιό γύρω της να σφίγγει καθημερινά. Παρακολουθώντας την ταινία άθελά σου αναρωτιέσαι: τι εφιάλτη περνούν τα παιδιά που δεν έχουν καν αυτή τη στοιχειώδη αποδοχή;

Η ταινία φροντίζει να μείνει μακριά από μελοδραματισμούς και ευκολίες –το δράμα το φέρνει από μόνη της η τρομερά απαιτητική τέχνη του μπαλέτου– σε βαθμό πάντως που καταλήγει κάπως επίπεδη και δίχως τις κορυφώσεις που πραγματικά θα την απογείωναν. Η εσωτερική πάλη δίνεται ως αναμέτρηση με έναν εξωτερικό εαυτό, ο οποίος βάζει διαρκώς εμπόδια. Τα δεκάδες πλάνα στον καθρέφτη άλλωστε αυτό ακριβώς το στοιχείο αισθητοποιούν. Βοηθάει βέβαια πολύ και η ευαίσθητη, γεμάτη αυθεντικότητα ερμηνεία του επίσης πρωτάρη νεαρού Βίκτορ Πόλστερ, ο οποίος βραβεύθηκε σχετικά με το FIPRESCI award και στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών.

Οι κληρονόμοι **½

ΔΡΑΜΑ (2018)

Σκηνοθεσία: Μαρσέλο Μαρτινέσι

Ερμηνείες: Ανα Μπρουν, Μαργκαρίτα Ιρούν, Ανα Ιβάνοβα

Αλλο ένα υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο, αυτή τη φορά από τον Παραγουανό Μαρσέλο Μαρτινέσι, ο οποίος επιλέγει να παρουσιάσει μια κοινωνική όψη της χώρας του από απροσδόκητη σκοπιά.

Η Τσέλα και η Τσικίτα είναι δύο ευκατάστατες αστές και συμβίες για πάνω από 30 χρόνια. Οι καιροί, ωστόσο, αλλάζουν και οι οικονομικές δυσκολίες τις αναγκάζουν να πουλήσουν πολλά από τα υπάρχοντά τους, ενώ η δεύτερη καταλήγει στη φυλακή για χρέη.

Αναγκασμένη να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τη σκληρότητα του κόσμου, η καλομαθημένη Τσέλα θα βγει από τη βολή της, καταλήγοντας να κάνει την οδηγό για μια παρέα πλούσιων ηλικιωμένων κυριών. Ο Μαρτινέσι βάζει στο επίκεντρο την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γύρω της χτίζει τις ποικίλες κοινωνικές και προσωπικές θεματικές του. Οι τεράστιες ανισότητες που γίνονται άμεσα αντιληπτές με τη βίαιη υποβάθμιση της ζωής της Τσέλα, ο αστικός σνομπισμός αλλά και τα συναισθήματα που δεν λογαριάζουν ηλικία ή οικονομική κατάσταση, βρίσκονται όλα εκεί. Ο φακός εξερευνά με πάθος τα αυλακωμένα από τα χρόνια πρόσωπα των γυναικών, τα οποία καθρεφτίζουν περισσότερα από όσα λένε. Κι εδώ, ωστόσο, οι κορυφώσεις λείπουν, τα πάντα οδηγούνται μάλλον νωχελικά στο (σίγουρα) λυτρωτικό φινάλε. Βραβείο «Χρυσής Αθηνάς» στις Νύχτες Πρεμιέρας και «Αργυρή Αρκτος» καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Φανταστικά ζώα: Τα εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ **

Σκηνοθεσία:  Ντέιβιντ Γέιτς

Ερμηνείες: Εντι Ρεντμέιν, Τζόνι Ντεπ, Τζουντ Λο

Με την υπογραφή της Ρόουλινγκ

Σίκουελ του πρώτου αρκετά επιτυχημένου spinoff της σειράς ταινιών «Χάρι Πότερ». Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, υπογράφοντας η ίδια το σενάριο, μας μεταφέρει ξανά στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου ο σκοτεινός μάγος Γκρίντελβαλντ καταφέρνει να αποδράσει από τη φυλακή και να συγκεντρώσει τους ακολούθους του. Για να τον αντιμετωπίσει, ο περίφημος καθηγητής Ντάμπλντορ ενώνει τις δυνάμεις του με τον νεαρό μαγικό-ζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ και μερικούς ακόμα πιστούς φίλους. Η παραγωγή μεγαλώνει και οι σκηνές δράσης γίνονται εντυπωσιακότερες, ωστόσο τα πάντα φαντάζουν ασύνδετα και ανερμάτιστα, με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Γέιτς –αλλά και μερικούς από τους σταρ πρωταγωνιστές– να έχει περάσει μάλλον στη διεκπεραίωση. Στα ταμεία πάντως αναμένονται χρυσές δουλειές.

Μαίρη Σέλεϊ **

Σκηνοθεσία:  Χάιφα αλ Μανσούρ

Ερμηνείες: Ελ Φάνινγκ, Ντάγκλας Μπουθ, Μέισι Ουίλιαμς

Γράφοντας τον «Φρανκενστάιν»

Η συγγραφέας του «Φρανκενστάιν» βιογραφείται κινηματογραφικά, με την ταλαντούχα Ελ Φάνινγκ να ερμηνεύει με χάρη τον ρόλο της νεαρής κοπέλας που δημιούργησε έναν από τους πιο κλασικούς χαρακτήρες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Η δεκαεξάχρονη Μαίρη Γκόντγουιν γνωρίζει τον επίσης νεαρό ποιητή Πέρσι Σέλεϊ και οι δυο τους αποφασίζουν να γίνουν ζευγάρι, παρά τις επιθυμίες του πατέρα της. Ανεύθυνος και τυχοδιώκτης, ο Πέρσι οδηγεί την κοπέλα σε μία σειρά από δράματα, οι εμπειρίες των οποίων θα πυροδοτήσουν τη συγγραφή του «Φρανκενστάιν». Το φιλμ καταφέρνει να μεταφέρει σε ένα βαθμό την ατμόσφαιρα της εποχής, ωστόσο αναλώνεται σε μια ανούσια αφήγηση και αισθητική, καθαρά ακαδημαϊκής υφής, δίχως να καταπιαστεί περισσότερο με την ίδια τη δημιουργία του έργου.

Αιγαίο SOS *

Σκηνοθεσία:  Πιέρρος Ανδρακάκος

Ερμηνείες: Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Βλάχος, Ευαγγελία Συριοπούλου

Μένει η προσπάθεια

Απόπειρα να αναβιώσουν οι προ δεκαετίας –και βάλε– «Σειρήνες στο Αιγαίο», χωρίς όμως ίχνος του εμπνευσμένου χιούμορ της πιο επιτυχημένης ταινίας του ελληνικού box office. Μετά έναν δυνατό σεισμό μια νέα βραχονησίδα εμφανίζεται στο Αιγαίο, ανάμεσα σε μια τουρκική και μια ελληνική φρεγάτα. Οι δύο πλευρές στέλνουν αμέσως αποσπάσματα, τα οποία και την καταλαμβάνουν εξ ημισείας. Και παραμένουν εκεί μέχρι νεωτέρας, με ανεφοδιασμό που εξασφαλίζει… Κινέζος μικροέμπορος που προσεγγίζει με το καΐκι του. Σχηματικοί, σε βαθμό καρικατούρας, χαρακτήρες, κρύα ως επί το πλείστον αστεία, στερεότυπα και ευκολίες δίχως τελειωμό. Τις 2-3 στιγμές που μπορούν να βγάλουν πραγματικό γέλιο, συνοδεύει ένα σύνολο, το οποίο εκτός από ανέμπνευστο, είναι και χαρακτηριστικά προχειροφτιαγμένο.

Εμείς…

Μετά την καλοκαιρινή επιτυχία του, το διαδραστικό σινεμά του Cinema Alive θα συνεχιστεί στην Αθήνα και τα Χριστούγεννα, με μία σειρά παραστάσεων στο νέο, προσφάτως ανακαινισμένο, πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens. Οσοι βρεθούν εκεί στις 21, 22, 28, 29/12 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «The Great Gatsby» (φωτ.) του Μπαζ Λούρμαν, ενώ παράλληλα 60 συμμετέχοντες ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί (μαζί με τον ανάλογο φωτισμό και σκηνικά) θα περιβάλλουν με ειδικά σχεδιασμένα νούμερα την προβολή. Την παράσταση θα ακολουθήσει πάρτι, βγαλμένο από το λαμπερό σύμπαν του «Gatsby», στην κλειστή ταράτσα του ξενοδοχείου.

…και οι άλλοι

Αυτό που ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε το τραγούδι, επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη Lady Gaga (φωτ.), η οποία υποσχέθηκε πως το «Shallows» θα ερμηνευθεί ζωντανά από την ίδια και τον Μπράντλεϊ Κούπερ στη φετινή απονομή των Οσκαρ, εφόσον είναι υποψήφιο – αυτό όμως θεωρείται δεδομένο. Αλλωστε, το όμορφο τραγούδι από την ταινία «Ενα αστέρι γεννιέται» χαλάει κόσμο και πολλοί λένε πως, όχι απλώς η υποψηφιότητα, αλλά η νίκη του στην επερχόμενη τελετή, είναι βέβαιη. Εκείνο που μένει να δούμε είναι αν οι συντελεστές του θα μας χαρίσουν και μια αξέχαστη στιγμή – όπως συνέβη για παράδειγμα με τη ζωντανή εκτέλεση του «Skyfall» από την Αντέλ πριν από μερικά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή