«Βαφτιστικός», η αγαπημένη οπερέτα που «μυρίζει» Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής

«Βαφτιστικός», η αγαπημένη οπερέτα που «μυρίζει» Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσες ευκαιρίες έχει κανείς να πάει κάπου με εγγυημένη απόλαυση; Κάτι ήξεραν οι παλιοί Αθηναίοι, αλλά και όλες οι γενιές τα τελευταία 100 χρόνια που γέμιζαν όποια αίθουσα ανέβαζε τον «Βαφτιστικό». Γι’ αυτό και είναι «γεγονός», και καλλιτεχνικό, αλλά ευρύτερα και κοινωνικό, το νέο ανέβασμα του «Βαφτιστικού», της αξεπέραστης οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, από τους «Μουσικούς της Καμεράτας». Και είχε ειδικό ενδιαφέρον ότι το νέο ανέβασμα φέρει την υπογραφή του μαέστρου Γιώργου Πέτρου, ενός μουσικού στον οποίο χρωστάμε πολλά, όχι μόνο γιατί με τη διεθνή ονομασία «Armonia Atenea» (το «διαβατήριο» της «Καμεράτας») απέσπασε εξόχως τιμητικές διακρίσεις διεθνώς, αλλά γιατί ο ίδιος είναι εργάτης της μουσικής, εμπνέει διαρκώς τους «Μουσικούς της Καμεράτας» και δίνει σε όλους εμάς εξαιρετικά μουσικά έργα, με επεξεργασμένη ματιά.

Επιπλέον, είναι και η ευρυμάθεια και τα πλατιά ενδιαφέροντα. Αν και η «Αrmonia Atenea» ταυτίστηκε κυρίως με το ρεπερτόριο του Μπαρόκ, ο Γιώργος Πέτρου ενδιαφέρεται για όλο σχεδόν το φάσμα της μουσικής και της ιστορίας της ψυχαγωγίας μέσα από αυτήν, γι’ αυτό επί σειράν ετών μελετά και την οπερέτα και το μιούζικαλ.

Στον «Βαφτιστικό» προσέρχεται με αφορμή τα 100 χρόνια από το πρώτο ανέβασμα της οπερέτας σε μια Αθήνα που ζούσε τον απόηχο ακόμη των Βαλκανικών Πολέμων και τη δίνη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μακεδονία. Και ο νέος «Βαφτιστικός», με πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου για έξι παραστάσεις σε πέντε ημέρες (5, 7, 9, 11, 13/1), φθάνει στην αυθεντική μορφή και ενορχήστρωση, όπως παρουσιάστηκε στην ιστορική πρεμιέρα του 1918. Και επιπλέον, μας υπόσχεται αισθητική ευφορία, καθώς ο Γιώργος Πέτρου και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γιωργίνα Γερμανού τύλιξαν το ανέβασμα του «Βαφτιστικού» με αρ ντεκό πνεύμα. Ο Γιώργος Πέτρου, που σκηνοθετεί και διευθύνει (θα διευθύνει επίσης ο σημαντικός μουσικός Νίκος Λαάρης), μιλάει για την ευφρόσυνη μουσική του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και τη δική του, χωρίς νοσταλγία, προσέγγιση επισημαίνοντας: «Γιατί η αγάπη μας για την Ελλάδα κοιτάζει μπροστά. Γιατί η πόλη μας είναι η ομορφότερη πόλη του κόσμου. Γιατί η μουσική μας μάς ανήκει και οφείλουμε να τη φροντίζουμε».

Με αυτό το αίσθημα περηφάνιας, απλότητας, κοινωνικής συνεκτικότητας που γεννούν οι υπέροχες μελωδίες του «Βαφτιστικού», η νέα παραγωγή φέρνει επί σκηνής τον εξαιρετικό Αργύρη Πανταζάρα, την Ελένη Σταμίδου, την Αννα Κουτσαφτίκη, και τους επίσης εξαίρετους Γιάννη Χριστόπουλο, Δημήτρη Ναλμπάντη, Μάριο Σαραντίδη, Σταμάτη Πακάκη, Χάρη Αττώνη. Χορεύουν η Μιμή Αντωνάκη και ο Αντώνης Στρούζας.

Μια παραγωγή που ευφραίνει και ενώνει την κοινωνία υπενθυμίζοντας τη μεγάλη μουσική παρακαταθήκη της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή