ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα παιδικά του Μίκη στην «Καρδιά του Παιδιού»

ta-paidika-toy-miki-stin-kardia-toy-paidioy-2301369

«Θα τους αρέσουν άραγες; Ετσι που συνήθισαν να ζουν μόνο για μένα που τα γέννησα και που τ’ αγάπησα; Ομως κι εγώ τώρα νιώθω εντελώς γυμνός. Το τελευταίο απόλυτα δικό μου θα πάψει πια να μου ανήκει αποκλειστικά…», έγραφε ο Μίκης Θεοδωράκης τον Φεβρουάριο του 1994 για την έκδοση του δίσκου «Παιδικά τραγούδια» (Polygram) που κυκλοφόρησαν με την παιδική χορωδία και ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη.

«Δυο τρόποι ζωής και σκέψης εξακολουθούν να συγκρούονται μέσα μου: εκείνος της εφηβείας, όταν αποφάσισα να δημιουργώ μόνο για μένα και ο άλλος της ελπίδας ή της αυταπάτης, πως ο άλλος είναι εσύ κι εσύ ο άλλος».

Πολλές από αυτές τις συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση των: Βασίλη Ρώτα, Χάρη Σακελλαρίου, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Νίκου Γκάτσου, Αντιγόνης Μεταξά (Θείας Λένας), Γιώργου Σεφέρη, Brendan Behan σε απόδοση Βασίλη Ρώτα, Κώστα Χατζόπουλου και Κώστα Βίρβου θα ακουστούν το βράδυ της Δευτέρας (25/2) στο θέατρο «Ακροπόλ», σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού». Μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1983, στηρίζοντας κοινωνικά και οικονομικά τα παιδιά με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες. Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό οι χορωδίες της «Καρδιάς του Παιδιού» και της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης», παρουσιάζουν τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης από το 1937 όταν ήταν 12 ετών έως το 1952.

«Μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας –στη δοκιμασία του ’40–  στην πρώτη μου εφηβεία, κλεισμένος στη μοναξιά μου στην Τρίπολη, συνέχισα να γράφω τραγούδια, το ίδιο όπως και προηγουμένως στην Πάτρα και στον Πύργο, με το αναγνωστικό του γυμνασίου και τα βιβλία του πατέρα μου, γεμάτα Σολωμό, Βαλαωρίτη, Παλαμά και άλλους ποιητές μας. Ηταν ένας τρόπος ζωής που μου έγινε βίωμα και συνήθεια, να ζω με την ομορφιά της ποίησης και της μουσικής. Που με θωράκισε και με προφύλαγε να περάσω ακέραιος τη μεγάλη δοκιμασία που κράτησε μια ολόκληρη ζωή».

​​Λαμβάνουν μέρος οι: Στέφανος Καρδιόλακας, Μαρίνα Αυγέρη, Δημήτρης Κλειδάς, Κώστας Ζαριδάκης. Παρουσιάζει η Μιμή Ντενίση. Πληροφορίες: 210-32.18.488.