«Τα σκέτα», ένα ευχαριστώ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μέρος ενός κόνσεπτ, όπως λένε εδώ και χρόνια στη δισκογραφία. Γι’ αυτό, αλλά πάνω απ’ όλα για τον τρόπο που ο Σωκράτης Μάλαμας επαναπροσεγγίζει παλιά αγαπημένα λαϊκά τραγούδια, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι νέες ηχογραφήσεις του με τίτλο «Τα σκέτα» που κυκλοφορούν στο ΥouΤube.

Τραγούδια του Ακη Πάνου και του Απόστολου Καλδάρα για αρχή, τα παρουσιάζει λιτά με δύο κιθάρες, όπως θα τα τραγουδούσε σε μια μικρή παρέα. Η φωνή ακούγεται φυσική, χωρίς τεχνητό βάθος και άλλα στολίδια όπως συνηθίζεται σε πολλά λάιβ και δισκογραφικές παραγωγές. Ο Μάλαμας με τη δωρική φωνή του τραγουδά απλά, αναδεικνύοντας το συναίσθημα, με συμπρωταγωνιστή την κιθάρα του κι εκείνη του Δημήτρη Λάππα που τον συνοδεύει. 

Ενα από τα δημοφιλέστερα μουσικά όργανα, που για χρόνια δεν ήταν από τα τιμημένα. Στα «Σκέτα» αναδεικνύει τον ρόλο της, άλλωστε, ο τραγουδοποιός την είχε χρόνια σύντροφο. Οταν επέστρεψε από τη Στουτγάρδη, έπειτα από περιπλανήσεις στη Θεσσαλονίκη, μαθήτευσε πλάι στον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και στον Νότη Μαυρουδή στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών εργάστηκε ως δάσκαλος κιθάρας και ο ίδιος αλλά και σε λαϊκά μαγαζιά στην Πλάκα και σε «σκυλάδικα» της Συγγρού, για λόγους επιβίωσης. Δεν ήταν ο μόνος τραγουδοποιός με διπλή μουσική ζωή.

Η επιλογή των τραγουδιών στο ΥouΤube δεν έγινε με κριτήριο, όπως σημειώνει, την αρτιότητα των συνθέσεων, των στίχων ή την εμπορική τους επιτυχία. «Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να “βγάλω μεροκάματο” όπως λέμε στην πιάτσα, για περίπου είκοσι χρόνια, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής. Είναι εντέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υπενθύμιση ότι δεν τους ξεχνάμε και τα τραγούδια τους είναι ακόμα λειτουργικά κι αγαπημένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή