Dan McCafferty: Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των Nazareth

Dan McCafferty: Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των Nazareth

Ο McCafferty ιδρυτικό στέλεχος των Nazareth, αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά το Rock 'n Roll Telephone του 2014, έχοντας υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με έλκος στομάχου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι τραγουδιστές έχουν το χάρισμα να «αιχμαλωτίζουν» το κοινό, χωρίς πολλές… φιοριτούρες και παρελάσεις στα ΜΜΕ. Είναι καλλιτέχνες που ανήκουν σε μιαν άλλη εποχή και άφησαν το στίγμα τους μέσα από την ιδιαίτερη φωνή τους και μέσα από τη μουσική της μπάντας τους.

Ο Dan McCafferty έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από μια πολύ αξιόλογη δισκογραφία με τους Nazareth. Tη σκωτσέζικη μπάντα που μαζί με γκρουπ όπως οι Holocaust, οι Waterboys, οι Primal Scream, οι Simple Minds, οι Stiltskin, oι Exploited ή οι Wet Wet Wet, οι Jesus And The Mary Chain, o Rod Stewart και οι Franz Ferdinand για τους νεότερους, σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην τεράστια βιομηχανία και τα γκρουπ – μαμούθ της Αγγλίας.

Οι περισσότεροι μάθαμε τους Nazareth, μέσα από το μαγευτικό Love Hurts, την άκρως επιτυχημένη διασκευή του κομματιού των Everly Brothers, μια δημιουργία του ζεύγους των Αμερικανών τραγουδοποιών Felice και Boudleaux Bryant το 1960.

Aπό το σημείο αυτό, το ιστορικό πλέον κομμάτι, ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι στην… αιωνιότητα, περνώντας από τα χείλη δεκάδων τραγουδιστών και τραγουδιστριών, κάθε είδους. Σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του, ο Roy Orbison, αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα του κομματιού και το διασκευάζει για το single του, Running Scared του 1961.

Το 1975 έρχεται η σειρά των Νazareth, να διασκευάσουν το κομμάτι και να το κάνουν συνώνυμό τους μέχρι σήμερα. Στο άλμπουμ Hair of the Dog, οι Dan McCafferty, Manny Charlton, Pete Agnew και Darrell Sweet, αποδίδουν μοναδικά το Love Hurts σε μία εκτέλεση που καμία άλλη δεν θα ξεπεράσει έως τώρα.

Η χαρακτηριστική ερμηνεία του McCafferty θα ταυτίσει για πάντα το Love Hurts με τους Nazareth, οι οποίοι θα ξεχαστούν από την πλειονότητα του κόσμου, ασχέτως κι αν θα διαγράψουν μια σπουδαία πορεία στον σκληρό ήχο μέσα από 25 άλμπουμ από το 1971 μέχρι σήμερα.

Την είδηση του θανάτου του McCafferty, επιβεβαίωσε ο Pete Agnew, μπασίστας της μπάντας. «Ο Νταν πέθανε στις 12:40 σήμερα. Αυτή είναι η πιο θλιβερή ανακοίνωση που χρειάστηκε να κάνω ποτέ. Η Maryann και η οικογένειά του έχασαν έναν υπέροχο στοργικό σύζυγο και πατέρα, έχασα τον καλύτερό μου φίλο και ο κόσμος έχασε έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές που έζησαν ποτέ. Είμαι πολύ στεναχωρημένος για να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Ο McCafferty ιδρυτικό στέλεχος των Nazareth, αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά το Rock ‘n Roll Telephone του 2014, έχοντας υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με έλκος στομάχου (το 2013 είχε καταρρεύσει επί σκηνής).

Χάρη στην τεράστια επιτυχία του Love Ηurts μέσα από την προσπάθεια των Nazareth, το κομμάτι διασκευάστηκε από μεγάλους καλλιτέχνες όπως η Cher, η Jennifer Warnes, ο Don McLean, η Joan Jett, ο Paul Young, η Sinéad O’Connor, ο Rod Stewart, οι αδελφές Wilson (Ηeart), η Norah Jones με τον Keith Richards κ.α.

Καμία προσπάθεια, όμως, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή των Nazareth. Kαμία ερμηνεία δεν θα επισκιάσει αυτή του μοναδικού Dan McCafferty. Καλό ταξίδι Dan…

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή