Η τέχνη του χορού και της όπερας…

Η τέχνη του χορού και της όπερας…

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντιούνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής! Κλασικός χορός, όπερα, μια πρωτότυπη ιστορία και η μουσική της Κάρμεν του Μπιζέ είναι ο ιδανικός συνδυασμός για μια από τις πιο ευφάνταστες παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής που κάνει πρεμιέρα σήμερα στο θέατρο Ολύμπια. Ο λόγος για τις «Καρμενσίτας» χορογραφία της πρώτης μπαλαρίνας της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, μια παραγωγή η οποία έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη του χορού αλλά και της όπερας.

Για τη δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα διακεκριμένων συντελεστών.

Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός και Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και τη διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και οι στίχοι των τραγουδιών της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα, τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ ενώ την Παιδική Χορωδία της Λυρικής διευθύνει η Μάτα Κατσούλη.

«Είχα την τιμή να δημιουργήσω το πρώτο μου ολοκληρωμένο μπαλέτο για τη Λυρική Σκηνή και η τιμή αυτή όχι μόνο ήρθε, αλλά ήρθε τριπλή» λέει σε συνομιλία της με την «Κ» η Μαρία Κουσουνή μιλώντας μου για την εμπειρία.

«Δεν με άφησε στιγμή να χαλαρώσω και μου μεγάλωσε αυτόματα το αίσθημα της ευθύνης. Με έβαλε 1.000% στον κόσμο του θεάτρου και της ομαδικής δουλειάς. Δημιουργούσα δύο χρόνια την ιστορία του μπαλέτου Καρμενσίτας, είχε φτιαχτεί όλο σκηνή σκηνή. Το φαντάστηκα μόνο με χορό. Μου αρέσει να προσαρμόζομαι σε δημιουργικές προκλήσεις όπως αυτές.

Ως χορεύτρια το είχα βιώσει με διαφορετικό τρόπο. Ακολούθησα όμως τη γνωστή διαδικασία της απόλυτης συγκέντρωσης και προσπάθειας για να δημιουργήσουμε κάτι έξω από τα προβλεπόμενα σε αυτή την πρόκληση. Ανέλυσα και μελέτησα με απέραντη χαρά τη παιδική συμπεριφορά μέχρι και τα συναισθήματα».

Η χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου και κλασικού χορού, αποκωδικοποιημένος σε ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο αναγνωρίσιμο από τα παιδιά.

«Ηθελα να υπάρχει ένας νέος κινησιολογικός κώδικας επικοινωνίας, άμεσος και αναγνωρίσιμος από όλους που θα παρακολουθήσουν την Καρμενσίτας» σημειώνει. «Να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, διαφορετικό από αυτά που συνήθως βλέπουμε στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Να είναι πιο κοντά στη φύση τους. Για τους χορευτές αρχικά έμοιαζε περίεργο να επεξεργαστούν τέτοιες πληροφορίες επειδή γι’ αυτούς ήταν καινούργια εμπειρία.

Η επιθυμία μου ήταν να δημιουργήσω ένα ρεαλιστικό-φανταστικό έργο που είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό είτε έξω από αυτό ως παρατηρητής, να βλέπεις τη ζωή όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτοι ενθουσιασμό».

Είναι μια διέξοδος για τα παιδιά

Είναι πολύ σημαντικό να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την όπερα και το μπαλέτο τονίζει η Μαρία Κουσουνή. «Είναι υπέροχο να έχουν τα παιδιά μια διέξοδο έκφρασης που θα τους ολοκληρώνει χωρίς να αφήνει κενά. Τα παιδιά δεν θέλουν να σταματούν να ανακαλύπτουν όμορφα πράγματα. Και όταν η ανάγκη τους αυτή είναι καλυμμένη δεν θα ψάξουν να βρουν άλλα μονοπάτια πιο σκοτεινά. Το μπαλέτο και η όπερα είναι πολύ δυνατές τέχνες.

Παρακολουθώντας, δίνουν την αίσθηση του θαυμαστού μαγικού και μακρινού κόσμου που ανήκει στα παραμύθια και ποτέ κάποιος δεν θα αγγίξει. Μας ταξιδεύουν μέσα από τη λογοτεχνία, άλλες φορές μέσα από αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν από ταλαντούχους καλλιτέχνες και άντεξαν μέσα στους αιώνες. Είναι μια τεράστια προσφορά και κληρονομιά στον πολιτισμό. Κάτι που μας ανήκει και μπορούν όλοι να το διδαχτούν, να μάθουν γι’ αυτό και φυσικά να το παρακολουθήσουν. Οφείλουμε να τους το προσφέρουμε ως γονείς, ως καλλιτέχνες, ως πολιτεία».

Θέατρο «Ολύμπια» έως τα τέλη Απριλίου σε πρωινές παραστάσεις. Ακαδημίας 59, τηλ. 210-36.62.100.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή