Σταυροδρόμι που ενώνει μουσικά ο Μόλυβος

Σταυροδρόμι που ενώνει μουσικά ο Μόλυβος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με την επιβολή του ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και το ξέσπασμα της κρίσης του προσφυγικού, στη Λέσβο συνέβη κάτι ακόμα, αυτή τη φορά δημιουργικό και με θετικό αντίκτυπο. Τον περασμένο Αύγουστο εγκαινιάστηκε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στον γραφικό Μόλυβο. Ενα φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών, με εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του λόφου, αλλά απλώθηκαν εξίσου στα στενά ολόκληρης της πόλης.

Καταξιωμένοι μουσικοί όπως ο Λαρς Φογκτ, πιανίστας και συχνός συνεργάτης της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, και η διάσημη υψίφωνος Μάρλις Πέτερσεν, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιλέξει την Αθήνα ως έδρα της διεθνούς σταδιοδρομίας της, συνεργάστηκαν με ανερχόμενους νέους μουσικούς από όλο τον κόσμο για τέσσερις βραδιές με ενδιαφέροντα προγράμματα. Επιστρέφουν και φέτος, ανάμεσα στις 16 και 19 Αυγούστου, μαζί με μουσικούς όπως ο τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ, η βιολίστρια Αλίσα Μαργκούλις και αρκετοί ακόμα, εγγυώμενοι την υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων.

Φέτος οι Ελληνογερμανίδες πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ, αποφάσισαν να απαντήσουν στα ζητούμενα της εποχής αλλά και στις προκλήσεις του νησιού, με συγκεκριμένο τρόπο. Θέλοντας να αναδείξουν την αξία της διαφορετικότητας, επέλεξαν ως θεματικό άξονα των εκδηλώσεων τη συνάντηση των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Τίτλος του φετινού προγράμματος: «Σταυροδρόμια». Σε αυτά συναντώνται συνθέσεις όπως το έργο «Σκόρπια σχέδια» του Σύρου συνθέτη Κινάν Αζμέχ, το Κουαρτέτο για πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς, η «Ραψωδία πάνω σε θέματα από τη Μολδαβία» του Μιετσελάφ Βάινμπεργκ, η «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι στη συναρπαστική μεταγραφή της για πιάνο – τέσσερα χέρια, το έργο «Neveser 14» του Ρος Ντέιλι αλλά και το Κοντσέρτο για δύο όμποε (έργο 9, αρ. 9) του Αλμπινόνι ή το Κουαρτέτο για φλάουτο, βιολί, βιόλα και τσέλο του Μότσαρτ με τους «Πέντε ελληνικούς χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα.

Οι αδερφές Ντέρκεν όπως και ο Δημήτρης Τρύφων, οι τρεις ιδρυτές του φεστιβάλ με καταγωγή από τη Λέσβο, είναι νέοι άνθρωποι, με πάθος για τη μουσική και φρέσκες ιδέες. Δεν ενδιαφέρονται μονάχα για το παρελθόν ή για τον τρόπο με τον οποίο αυτό συνδέεται με το παρόν, αλλά πιστεύουν επίσης στη σύγχρονη δημιουργία, στα έργα που γράφονται σήμερα και εκφράζουν την εποχή μας. Ετσι, παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο «Περιπλανήσεις» του Εβραίου Τζιλάντ Χόφμαν αλλά και τη σύνθεση «Σταυροδρόμι» της Ελληνίδας Αθηνάς Αδαμόπουλος, παραγγελία του ίδιου του φεστιβάλ.

Μαζί με την τοπική κοινωνία

Ενα από τα ξεχωριστά στοιχεία της διοργάνωσης, η οποία στηρίζεται από την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αλλά και τοπικούς φορείς, όπως ο φορέας τουρισμού Μολύβου «The other Aegean», είναι ότι δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει εμβόλιμο γεγονός στη ζωή του Μολύβου. Το αντίθετο. Επιχειρεί να εμπλέξει στις δραστηριότητές του ολόκληρη την πόλη και ιδιαίτερα τα παιδιά. Από την πρώτη στιγμή που φτάνουν οι καλλιτέχνες στο νησί, εκτός από τις πρόβες για τις εκδηλώσεις στο κάστρο, πραγματοποιούν μικρές συναυλίες στα πλατύσκαλα των ανηφορικών δρόμων και σε κάθε είδους γωνιές και πλατείες της πόλεις. Η πόλη ζωντανεύει από μουσικές, κάτοικοι και επισκέπτες γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης πολλά παιδιά από το χωριό και τις γύρω περιοχές συμμετέχουν εθελοντικά. Προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, μαθαίνουν πώς στήνεται ένα φεστιβάλ και έρχονται σε άμεση επαφή με τους μουσικούς. Ηδη από πέρυσι ξεκίνησε η εκπαιδευτική δραστηριότητα της διοργάνωσης, η οποία απλώνεται σε ολόκληρη τη χρονιά, με το πρόγραμμα «Μουσικό κλειδί», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Τον χειμώνα που πέρασε, στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος 1.700 παιδιά. Δύο από αυτά, δυο χαρισματικά αδέρφια, οι πιανίστες Ελευθέριος και Κωνσταντίνος Κακάμπουρας-Αλεξόπουλος, επιλέχθηκαν και φέτος θα συμπράξουν με τους μουσικούς του φεστιβάλ στη «Συναυλία για παιδιά και νέους», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Αυγούστου. Στοίχημα για ένα καλύτερο αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή