«Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ένας Βρετανός Φρανκ Σινάτρα»

«Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ένας Βρετανός Φρανκ Σινάτρα»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Hταν στις αρχές του ’90 όταν μια μέρα διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι ο Τζορτζ Μάικλ εμφανίστηκε σε ένα κλαμπ της Αθήνας. Δεν το πιστεύαμε και όλος ο κόσμος έψαχνε να τον βρει. Μέχρι που μας τηλεφώνησε μια θεία του, με αναζήτησε προσωπικά για να μου πει ότι ο Μάικλ ήταν στο Λονδίνο. Επρόκειτο απλά για ένα σωσία του». Ο γενικός διευθυντής της GEA (οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων) Δημήτρης Γιαρμενίτης διηγείται στην «Κ» ένα από τα περιστατικά που θυμάται στη σχέση του με τον Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Δεκεμβρίου σε ηλικία 53 ετών.

Ως υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου και αργότερα ως διευθύνων σύμβουλος της CBS/Sony Music, ο κ. Γιαρμενίτης συνάντησε για πρώτη φορά τον Γεώργιο Κυριάκου Παναγιώτου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Βρετανού τραγουδιστή με τις κυπριακές ρίζες, σε μια γκλάμορους βραδιά του 1987 για την παρουσίαση του δίσκου «Faith». Ενα χρόνο πριν οι Wham! είχαν ανακοινώσει τη διάλυσή τους έπειτα από το «Club Tropicana» και το «Wake me up before you go-go», ενώ ο ίδιος ο Τζορτζ Μάικλ είχε ήδη τραγουδήσει με την Αρίθα Φράνκλιν και εμφανίστηκε στο τραπέζι των Ελλήνων με μυτερές μπότες και δερμάτινα ρούχα. «Ηταν κάπως απόμακρος, διστακτικός. Δεν ήθελε να μιλήσει για την Ελλάδα, κρατούσε ένα πιο βρετανικό ύφος», θυμάται ο κ. Γιαρμενίτης. Τα επόμενα χρόνια, ο Τζορτζ Μάικλ γνωρίζει την αποθέωση και πουλάει εκατομμύρια δίσκους. Το 2004 συναντιούνται εκ νέου με αφορμή τον άλμπουμ «Patience»: «Ηταν διαφορετικός, πιο διαχυτικός, πιο κοντά στην ελληνική του πλευρά. Μιλήσαμε ελληνικά, κάναμε αστεία στα ελληνικά. Είχε αποφασίσει ποιος είναι, ήξερε τι ήθελε, ήταν πολύ πιο άνετος μαζί μας», τονίζει. Eίχε προηγηθεί η δημόσια παραδοχή της ομοφυλοφιλίας του αλλά και η πολύκροτη δικαστική διαμάχη εναντίον της Sony Music, όπου ο Τζορτζ Μάικλ ισχυρίστηκε –χωρίς να δικαιωθεί– ότι η εταιρεία δεν προώθησε τον δίσκο του «Listening without prejudice Vol.1» τιμωρώντας τον επειδή δεν ήθελε να «πλασάρεται» ως σύμβολο του σεξ. Το 2006 έγινε γνωστός ο εθισμός του σε ναρκωτικές ουσίες, ενώ από το 2011 η υγεία του κλονίστηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί με πνευμονία. Η διαχείριση της επιτυχίας και η προσωπική του ζωή ήταν πάντα ένα ζήτημα που τον απασχολούσε.

Ο Τζορτζ Μάικλ συνδύαζε τη βρετανική κομψότητα και τη μεσογειακή ομορφιά, αλλά δεν ήταν αυτά τα χαρακτηριστικά που τον καθιέρωσαν ως διαχρονικό σταρ: «Ηταν πολύ ψαγμένος καλλιτεχνικά. Αγαπούσε πολύ τη σόουλ μουσική, τo γκόσπελ και αυτό φαίνεται από τα πρώτα του χρόνια ακόμα και ως Wham. Η πορεία του ήταν μια διαρκής εξέλιξη, ήταν ένας Βρετανός Φρανκ Σινάτρα», καταλήγει ο κ. Γιαρμενίτης. Τον Μάρτιο του 2017 θα κυκλοφορήσει η επανέκδοση του «Listen without prejudice» και το ντοκιμαντέρ του «Freedom», όπως ήθελε χωρίς προκαταλήψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή