ΜΟΥΣΙΚΗ

Το απόσταγμα του Μπάμπη Παπαδόπουλου σε ένα live

Το απόσταγμα του Μπάμπη Παπαδόπουλου σε ένα live

Πριν από μερικές ημέρες βρισκόμουν σε δισκοπωλείο του κέντρου, όταν μια νεαρή παρέα μπήκε και ζήτησε τους «δίσκους από τις Τρύπες». Πρόκειται για τις νέες επανεκδόσεις σε βινύλιο τριών από τα άλμπουμ του εμβληματικού σχήματος από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο οποίος υπήρξε βασικός κιθαρίστας και συνθέτης σε αρκετές από τις επιτυχίες τους, έχει σήμερα, 30 χρόνια μετά, διανύσει πολλά δημιουργικά χιλιόμετρα, εξελίσσοντας τον ήχο και την προσωπική μουσική «υπογραφή» του. Την προσεχή Κυριακή θα τον δούμε, μαζί με το εξαιρετικό σεξτέτο εγχόρδων του, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μία από τις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις του.

«Θα παίξουμε το πρόγραμμα που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια με το σεξτέτο, όπως προέκυψε μέσα από τον τελευταίο δίσκο, και σε αυτό θα προσθέσουμε και μερικά κομμάτια από τον καινούργιο που ετοιμάζουμε αυτό τον καιρό», μας λέει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ ηχογραφήσεων για τη νέα του δουλειά που αναμένεται να είναι ολοκληρωμένη κοντά στο Πάσχα. Το προηγούμενο άλμπουμ με τίτλο «Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά, μες στη χαρά είν’ ο πόνος» ήταν ένα πολύ ξεχωριστό απόσταγμα ηχητικών θεμάτων, τα οποία, όπως μας λέει ο εμπνευστής του, τώρα πρόκειται να επεκταθούν.

Από πού προκύπτουν όμως οι συγκεκριμένες μουσικές; «Οπως συμβαίνει με τους περισσότερους καλλιτέχνες, η τωρινή δημιουργία προέρχεται από τις μαζεμένες εμπειρίες του παρελθόντος αλλά και από την καθημερινότητα, με τις χαρές, τις λύπες και την παράνοιά της», απαντά εκείνος. Οπως αναφέραμε και παραπάνω, στο σχήμα του υπάρχουν δεξιοτέχνες σαν τον Φώτη Σιώτα (βιολί) ή τον Δημήτρη Βλαχομήτρο (μπουζούκι), από τους κορυφαίους της χώρας. Η τέχνη τέτοιων ανθρώπων ωστόσο δεν τους εξασφαλίζει απαραίτητα την οικονομική άνεση: «Είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα, ειδικά για ανθρώπους που είναι πιο ανήσυχοι δημιουργικά. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να κάνουν και άλλα πράγματα, πιο συμβατικά, όλοι όμως διατηρούν τα δικά τους μικρά πρότζεκτ που τους ευχαριστούν. Και για τους νεότερους αρκετά πράγματα είναι πιο εύκολα σήμερα με το Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια».

Και άλλες παραστάσεις

Η παράσταση της Κυριακής, πάντως, δεν είναι η μόνη που θα δώσει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος προσεχώς στην Αθήνα. Στις 10 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο Gagarin για να εμφανιστεί στο διήμερο SKG Fest, το οποίο θα φέρει στην πρωτεύουσα μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες, παλιούς και καινούργιους, της θεσσαλονικιώτικης μουσικής σκηνής. Αφού λοιπόν στις 9/2 θα απολαύσουμε τον «πατριάρχη» Γιάννη Αγγελάκα, την επομένη ο Μπάμπης Παπαδόπουλος θα μας ταξιδέψει στο παρελθόν με τα ηλεκτρικά του σόλο. «Είναι καλή ευκαιρία να μαζευτεί αυτή η παρέα ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη που έχει παραγάγει πολλή και καλή μουσική. Το δικό μου κομμάτι θα είναι από το λίγο παλιότερο ηλεκτρικό ρεπερτόριο με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού», επισημαίνει σχετικά ο ίδιος.