ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τιμά τον Στίβεν Χόκινγκ

o-vaggelis-papathanasioy-tima-ton-stiven-chokingk-2256277

Πρωτότυπη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα συνοδεύσει σήμερα την εναπόθεση της τέφρας του Στίβεν Χόκινγκ σε τύμβο δίπλα σε εκείνον του Νεύτωνα και του Δαρβίνου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης του «Blade Runner», του «1492», των «Δρόμων της φωτιάς» και πολλών πρωτοποριακών άλμπουμ συνέθεσε ένα μουσικό κομμάτι διάρκειας 6 λεπτών και 21 δευτερολέπτων στο οποίο περιέχονται λόγια του αστροφυσικού που έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2018. «Αντιλαμβάνομαι την πολύτιμη αξία του χρόνου», ακούμε να λέει ο Χόκινγκ. «Αδραξε τη στιγμή. Δράσε τώρα».

Η σύνθεση ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία του Ελληνα δημιουργού, με την οποία θέλησε να τιμήσει την προσωπικότητα και το έργο του Βρετανού επιστήμονα. Ο κ. Παπαθανασίου απέστειλε τη μουσική σύνθεση στην οικογένεια Χόκινγκ, η οποία αποφάσισε να την αξιοποιήσει για να επισφραγίσει τη σημερινή ιστορική στιγμή.

Παράλληλα, το κέντρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που βρίσκεται στην Ισπανία, θα εκπέμψει τη μουσική προς την κοντινότερη μαύρη τρύπα, την 1Α 0620-00, που περιστρέφεται γύρω από έναν πορτοκαλί νάνο στον αστερισμό του Μονόκερου, περίπου 3.300 έτη φωτός από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι η σύνθεση θα χαθεί μέσα στη μαύρη τρύπα περίπου σε 3.300 χρόνια απελευθερώνοντας, ίσως, μια απειροελάχιστη ενέργεια, που θα προστεθεί στη συνολική «ακτινοβολία Χόκινγκ», την οποία, όπως ανακάλυψε ο Βρετανός αστροφυσικός, εκπέμπουν οι μαύρες τρύπες.

Τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνθέτει έργα αφιερωμένα σε διαστημικές αποστολές και αναμένουμε το φθινόπωρο την κυκλοφορία του έργου «Juno» για την αποστολή της NASA στον Δία. Η σύνθεση για τον Χόκινγκ έχει εγγραφεί σε CD με τίτλο «The Stephen Hawking Tribute» («Φόρος τιμής στον Στίβεν Χόκινγκ»). Το CD θα μοιραστεί στους παρευρισκομένους στην τελετή, στην οποία αναμένεται να παραστούν μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που το 2004 υποδύθηκε τον Χόκινγκ σε τηλεταινία του BBC, προσωπικότητες των επιστημών, των τεχνών και της πολιτικής της Βρετανίας, καθώς και 1.000 εκπρόσωποι του ευρύτερου κοινού.