Φιλί ζωής σε ερμηνευτές και διοργανωτές

Φιλί ζωής σε ερμηνευτές και διοργανωτές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης

Είναι εδώ και χρόνια που το ελληνικό τραγούδι συμπιέζεται από την κατρακύλα της δισκογραφίας, προσπαθώντας να βρει τρόπους επιβίωσης. Οι άνθρωποί του άλλαξαν κι αυτοί με την κρίση, δέχθηκαν την περικοπή των αμοιβών τους, συνεργάστηκαν μεταξύ τους σε όλες τις παραλλαγές, βγήκαν στην περιφέρεια, αναγκάστηκαν να κάνουν πολλές μετακινήσεις την εβδομάδα από σκηνή σε σκηνή, από πόλη σε πόλη. Αλλωστε, το μόνο που τους έμεινε ήταν εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και κυρίως οι συναυλίες.

Σαν να μην τους έφταναν αυτά, το 2015 απέκτησαν περισσότερα προβλήματα, καθώς ο ΦΠΑ από το 13% πήγε στο 23% και έναν χρόνο μετά στο 24%. Μαζί με το αγκάθι της πλήρους απορρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων η κατάσταση δυσκόλευε όλο και περισσότερο. Το φετινό καλοκαίρι το κοινό στήριξε τις συναυλίες, αλλά δεν έλειψαν τα απρόοπτα, όπως οι καλοκαιρινές μπόρες. Η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι μόνο όρεξη για συναυλίες δεν άφησε στο κοινό.

Ο κόσμος του τραγουδιού περίμενε πως το φθινόπωρο κάτι θα αλλάξει με τον ΦΠΑ. Οι τιμές των εισιτηρίων συνήθως είναι 15 ευρώ, δεν έχουν τον μειωμένο ΦΠΑ του 6% που έχουν οι θεατρικές παραστάσεις των οποίων το εισιτήριο είναι συνήθως 15 με 20 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί τη διαφοροποίησή του. Γιατί στον χώρο του τραγουδιού εισιτήριο 15 ευρώ σημαίνει αυτομάτως 24% ΦΠΑ, 7% πνευματικά δικαιώματα, περίπου 10% μίσθωση του χώρου, 2,5% ticketing, ΙΚΑ 46%, έξοδα για τον ηχητικό εξοπλισμό, αμοιβές μουσικών και καλλιτεχνών κ.ά.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας πριν από λίγες μέρες σε ερώτηση του βουλευτή Θ. Μουμουλίδη προανήγγειλε τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, όπου δεν υπάρχει παροχή (ποτό και φαγητό). Είναι μια αρχή. Και παρότι οι περισσότερες συναυλίες μπαίνουν μέσα –με λίγες εξαιρέσεις–, ίσως υπάρχει και ένα περιθώριο μείωσης της τιμής του εισιτηρίου.