Το μήνυμα των Χριστουγέννων σε μιούζικαλ με πρωταγωνιστή τον… Σκρουτζ

Το μήνυμα των Χριστουγέννων σε μιούζικαλ με πρωταγωνιστή τον… Σκρουτζ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήθελα να είμαι μουσικός σε μπάντα. Να παίζω και να τραγουδώ μπλουζ, ροκ, Μπομπ Ντίλαν» απαντά ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στην ερώτηση, στο έντυπο του Εθνικού Θεάτρου, ποιο επάγγελμα θα ήθελε να ακολουθήσει εάν δεν γινόταν ηθοποιός. Για όποιον αμφιβάλλει ότι ο Αλέξανδρος Μυλωνάς θα ήταν εξίσου επιτυχημένος ως τραγουδιστής, την απάντηση δίνει ο ίδιος ο ηθοποιός εντυπωσιάζοντας και για τις τραγουδιστικές του ικανότητες, στη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς που παρουσιάζεται ως μιούζικαλ σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, από το Εθνικό Θέατρο.

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς φέρνει αδρά στη σκηνή του Ρεξ τη μορφή του Εμπενέζερ Σκρουτζ, του εμβληματικού τσιγκούνη της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας που, παραμονή Χριστουγέννων, «κάμπτεται» από τη δύναμη της αγάπης. Αλλωστε, το ουσιαστικό μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η ανάγκη των ανθρώπων να ξαναδούν τη ζωή τους μέσα από τις αξίες της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, και να στοχαστούν πόσο τις υπηρετούν και οι ίδιοι. Ο Σκρουτζ αυτά τα Χριστούγεννα, σε αυτή τη διάσημη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» –εκδόθηκε από τον Ντίκενς το 1843– το κάνει.

Το μήνυμα των Χριστουγέννων σε μιούζικαλ με πρωταγωνιστή τον… Σκρουτζ-1

Οπαδός της αυστηρής πειθαρχίας και της σκληρής δουλειάς νιώθει τουλάχιστον αμήχανα με τις γιορτές και τις σχόλες. Τη φετινή παραμονή Χριστουγέννων, όμως, αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πίστευε για τη ζωή του και για τους ανθρώπους γύρω του, εξαιτίας αναπάντεχων επισκέψεων από φαντάσματα που τον παρασύρουν άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε στο μέλλον σε μια πολιορκία μέχρις εσχάτων. Ο «κακός» ήρωας μεταμορφώνεται αφού συναντήσει το φάντασμα των περασμένων Χριστουγέννων, το φάντασμα των τωρινών Χριστουγέννων και εκείνο των μελλοντικών Χριστουγέννων. Η αλλαγή επέρχεται μέσα από την αναπαράσταση μπροστά στα μάτια του Σκρουτζ των δεινών που περνά η οικογένειά του και κοντινά άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να μη συμβούν εάν ο ίδιος δεν ήταν άκαρδος και άφηνε να φανούν τα δικά του συναισθήματα. Δηλαδή, εάν δεν όρθωνε τόσους πολλούς τοίχους άμυνας, φοβούμενος μήπως ανοίξουν ξανά τα τραύματα από τη δική του παιδική ηλικία.

Η επιτυχία της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας», που θα παρουσιάζεται έως τις 27 Ιανουαρίου (σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου), βασίζεται στην προσωπική δουλειά των ηθοποιών (πλην του Αλέξανδρου Μυλωνά, ξεχωρίζουν η Αλίκη Αλεξανδράκη, ο Χρήστος Στέργιογλου και ο Λαέρτης Μαλκότσης), πάνω στο κείμενο και στη μουσική, βοηθούμενων από τη μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου. Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου ξεκινά υποτονικά στο πρώτο μέρος, αλλά βρίσκει μελωδικότητα και ρυθμό στο δεύτερο μέρος, όπως επιβάλλει η θεατρική κορύφωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή