ΘΕΑΤΡΟ

Σύγχυση ή «μαγειρέματα»;

Σύγχυση ή «μαγειρέματα»;

Καλά, ο Κώστας Βαρώτσος «δεν κατάλαβε» τι ήθελε να πει η υπουργός Πολιτισμού. Ούτε και ο Στάθης Λιβαθινός; Δεύτερο λάθος της Μυρσίνης Ζορμπά, έπειτα από εκείνη την ιστορία του Μαρτίου και την πρότασή της να πάει ο «Δρομέας», το εμβληματικό γλυπτό, στα Σκόπια. Τότε η υπουργός διέψευσε ότι έκανε σχετική πρόταση στον δημιουργό του έργου. Τώρα φαίνεται η κ. Ζορμπά να ξέχασε τι είπε στον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο κ. Λιβαθινός υποστηρίζει ότι μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός τού τηλεφώνησε, ανακοινώνοντάς του ότι δεν θα προχωρήσει τελικά την προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του, όπως είχε αναγγείλει, προτείνοντάς του μάλιστα μια επιπλέον παράταση της θητείας του. Εκείνος την αρνήθηκε. Δεν πρόλαβε να τα πει αυτά στη συνέντευξη Τύπου για τις καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου ο Στάθης Λιβαθινός και την επομένη δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού (και του Ελληνικού Φεστιβάλ).

Την επιλογή θα κάνει ειδική πενταμελής επιτροπή και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσα σε τριάντα μέρες από τη δημοσίευση της προκήρυξης. Αλλά την περασμένη Παρασκευή εστάλη χαρτί με τη σημείωση ότι «με νεότερη ανακοίνωση θα διευκρινιστούν οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας».

Διαβάζοντας την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή, πληροφορούμαστε ότι ο βασικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου μοριοδοτείται με 100 μόρια, ο μεταπτυχιακός τίτλος με 150, το διδακτορικό με 250 μόρια κ.ά. Και η συνέντευξη; Εδώ τελειώνει το ψιλολόι: Το πιο υποκειμενικό μέρος της διαδικασίας και επομένως το πιο ευάλωτο, φτάνει και τα 1.000 μόρια, προσφέροντας τη δυνατότητα να ακυρωθούν όλα τα υπόλοιπα, αντικειμενικά προσόντα.

Χθες, πρόσθεσε και το κερασάκι. Ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ξεκινάει σήμερα και λήγει στις 4 Ιουλίου! Δηλαδή την προτελευταία μέρα της θητείας της στο ΥΠΠΟ. Αν δεχθούμε ότι δεν μπορεί να κάνει διορισμό την προπαραμονή των εκλογών(!), τότε είναι προφανές ότι θέλει να παγιδεύσει τον επόμενο υπουργό. Ολα αυτά μαρτυρούν σύγχυση και κυρίως μαγειρέματα. Προκηρύσσει έναν διαγωνισμό τον οποίο γνωρίζει ότι προφανώς δεν μπορεί να ολοκληρώσει.