Με έμπνευση από την Κέρκυρα

Με έμπνευση από την Κέρκυρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν ιστορικό τόπο όπως η Κέρκυρα, γεμάτο από βενετσιάνικα ίχνη και την παλιά πόλη ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων της UΝΕSCΟ, ένας πολιτιστικός οργανισμός πολλά μπορεί να προτείνει. Αυτό προσπαθεί το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με διευθύντρια τη Βαρβάρα Δούκα και τον θεσμό «Πόλη – Σκηνή», παροτρύνοντας τις δυνάμεις της πόλης να μιλήσουν για τον τόπο τους. Το ίδιο κάνει και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Σκηνοθέτις και θεατρολόγος, έχει διοργανώσει πολλά φεστιβάλ νέων δημιουργών, έχει συνδεθεί με το εφηβικό θέατρο, το αρχαίο δράμα και την εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών και βέβαια με το επιτυχημένο Λύκειο Επιδαύρου. 

Εχοντας σκηνοθετήσει site-specific παραστάσεις εμπνευσμένες από πρόσωπα της λογοτεχνίας, της πολιτικής και της επιστήμης, και με την εμπειρία των βιωματικών εργαστηρίων που κάνουν παράσταση την προφορική ιστορία, τη μνήμη, τώρα ετοιμάζει το εργαστήριο «Εγώ μέσα στον κόσμο που ζω», που θα οδηγήσει στην παραγωγή «Καθ’ οδών…», την οποία διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Εχουν κι άλλη φορά κληθεί δημιουργοί να εμπνευστούν από την πόλη τους, σχεδιάζοντας δρώμενα, συζητήσεις και οπτικοακουστικές παρεμβάσεις, και μάλιστα με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τις δυνάμεις της περιοχής, διάφορες ομάδες. Τώρα, ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και πολίτες της Κέρκυρας καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική «περιπέτεια», με αφορμή την τοπιογραφία, τα κτίσματα, τα σοκάκια, τις διαδρομές της πόλης. Μια ομάδα 20 ατόμων αποτελεί το προπαρασκευαστικό εργαστήριο που θα δουλέψει πάνω στους θεματικούς άξονες «εγώ, η κοινότητα, οι θεσμοί». Θα βάλει, δηλαδή, τα θεμέλια για την περιπατητική παράσταση «Καθ’ οδών…», που θα ανέβει τον Μάιο, και θα δημιουργήσει τη μαγιά για μια συνολική αφήγηση του χρόνου από το ΔΗΠΕΘΕ πάνω στο 1821. Η ανταπόκριση; Σε λίγες ημέρες οι δηλώσεις συμμετοχής ξεπέρασαν τις 40. Η παράσταση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Εχει σημασία, όμως, ότι σχεδιάζεται από ένα ΔΗΠΕΘΕ. Οπως επίσης ότι πληθαίνουν οι προσπάθειες να μάθουμε περισσότερα για την πόλη μας, να επανακαθορίσουμε τη σχέση μαζί της. Και να που αυτές οι πρωτοβουλίες δεν περιορίζονται στην Αθήνα, αλλά επεκτείνονται και στην περιφέρεια, σε θεατρικές ομάδες, πολιτιστικούς οργανισμούς, συλλόγους και μουσεία. Να κάτι που μας έμαθε η κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή