Θεατρικά φεστιβάλ, η φωνή των νέων

Θεατρικά φεστιβάλ, η φωνή των νέων

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνας των νέων ο Μάιος, έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια, δύο σημαντικά φεστιβάλ στην πόλη. Φεστιβάλ νεανικού θεάτρου που δίνουν βήμα στις νέες δυνάμεις όχι μόνο να εκφραστούν αλλά και να δείξουν τη δουλειά τους με low budget παραγωγές. Δίνουν όμως και μια ακόμη ευκαιρία σε δουλειές ομάδων που ανέβηκαν τον χειμώνα, ξεχώρισαν αλλά δεν προλάβαμε να τις δούμε όλοι.

Το Βοb Theatre Festival που συμπλήρωσε τα επτά του χρόνια, ολοκληρώνει αύριο τις δράσεις του στο Bios στην Πειραιώς κλείνοντας με ένα μεγάλο πάρτι υπό τους ήχους των Polkar, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθούν ο νικητής του διαγωνισμού Stand – up Comedy αλλά και η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού Scratch Night. Στο μεταξύ στη γειτονιά της Λένορμαν, στο Επί Κολωνώ, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το 6ο φεστιβάλ Off-Off Athens που ξεκινά στις 19 του μηνός και θα διαρκέσει ώς τις 30 Ιουνίου, ενώ στον Βοτανικό από τις 19/6 θα δούμε ένα καινούργιο φεστιβάλ που διοργανώνει η ομάδα all4fun.gr στο Vault.

Υπερπροσφορά και σύγχυση

Κι όλα αυτά σε μια θεατρική περίοδο που δεν είναι από τις καλύτερες. Δύσκολη χρονιά, χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος του θεάτρου «Επί Κολωνώ» Μαρία Αναματερού τον χειμώνα, τονίζοντας ότι «η κρίση στην τηλεόραση έστρεψε πολλούς στη σκηνή. Στο θέατρο υπάρχει υπερπροσφορά χωρίς να υπάρχει ανάλογο κοινό να παρακολουθήσει τόσες παραγωγές. Ενας οργασμός και συνάμα σύγχυση για το πόσοι θα επικρατήσουν». Ακόμη κι έτσι όμως, αυτά τα φεστιβάλ «είναι μια δημιουργική διαδικασία» πολλών και διαφορετικών φωνών.

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ιδρυτής της ομάδας Abovo και καλλιτεχνικός διευθυντής του Bob Festival περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση με αριθμούς. «Σύμφωνα με τις καταγραφές πέρυσι είχαμε 855 πρεμιέρες. Μια τρομερή αύξηση από το 2005 που ξεκίνησε η ομάδα μας και οι παραγωγές υπολογίζονταν περίπου στις 400. Η φετινή εικόνα, οφείλεται στην απώλεια των τηλεοπτικών παραγωγών που ανάγκασε πολλούς ηθοποιούς (και καταξιωμένους), να επιστρέψουν στο θέατρο πηγαίνοντας ακόμα και σε μικρές σκηνές, αποθήκες και μπαρ θίατερ, κλέβοντας με αυτό τον τρόπο λίγο χώρο από τις νέες ομάδες». Λέει πως πολλά θέατρα έπαιζαν ακόμη και με 50 προσκλήσεις κάθε βράδυ, συνηθίζοντας έτσι μέρος του κοινού στο τζάμπα. «Γνώρισα έναν θεατή τον χειμώνα ο οποίος μου είπε ότι είχε δει 135 παραστάσεις μόνο με προσκλήσεις! Διανύουμε λοιπόν μια μεταβατική κατάσταση. Ενας όγκος δημιουργών και ηθοποιών μπήκε στο θέατρο κάτι που δεν το αντέχει και το ίδιο το θέατρο, οικονομικά».

Χώρος στους νέους

Παλεύοντας σ’ αυτή την πραγματικότητα, τα φεστιβάλ της άνοιξης μοιάζουν όλο και περισσότερο με τη μεγάλη ελπίδα των νέων σχημάτων. Με τις καλές και τις κακές τους στιγμές. Στην περίπτωση του Βοb Theatre Festival που τελειώνει αύριο, το πρόγραμμα περιελάμβανε νέες παραστάσεις, αυτοσχεδιασμούς, stand – up comedy, διαγωνισμό, πάρτι αλλά και παραγωγές όπως οι: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», «Ο Μουνής», «Διαβολιάδα», «Περσινή Αρραβωνιαστικιά» που ξεχώρισαν φέτος. Οι ομάδες Cheek-Bones, Ha! και CakeTree Theatre Company και ο Μιχάλης Μαθιουδάκης παρουσίασαν καινούργια έργα, ενώ ο διαγωνισμός Scratch Night και το έπαθλο των 500 ευρώ όπως και η παρουσίαση 10 παραστάσεων στο BIOS από την καινούργια σαιζόν, είναι δέλεαρ για πολλούς. Καθώς και το δωρεάν σεμινάριο για τα φορολογικά και ασφαλιστικά αγκάθια που είναι βραχνάς για κάθε νέα ανυποψίαστη θεατρική ομάδα που ξεκινά.

Τι κατάφερε όμως αυτή την 7ετία το Βοb Theatre Festival; «Δημιουργήθηκε μια κοινότητα νέων ομάδων που περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα καταξίωσης και δημιουργίας. Ολοι φίλοι πια, στηρίζονται στην αλληλοεκτίμηση και την αλληλοβοήθεια και δείχνουμε ότι υπάρχει κι ένα θέατρο που αφορά κι αυτούς» λέει ο Γιάννης Σαρακατσάνης των AbOvo. Ηθελε βέβαια να είχαν πετύχει περισσότερο οικονομικά ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις νέες παραγωγές ή να προχωρήσουν σε μετακλήσεις ομάδων από το εξωτερικό. Αυτοί είναι οι επόμενοι στόχοι τους. Στο μεταξύ γεμίζουν το Bios με 25-30άρηδες. «Θέλουμε να φέρουμε τους αναποφάσιστους στο θέατρο. Γι’ αυτό τους το παρουσιάζουμε σαν ένα παιχνίδι, ότι δεν είναι η βαριά κουλτούρα που κάποιοι φοβούνται. Εξ ου και ο τίτλος Βob Festival.

Αύξηση θεατών

Οι νεανικές ομάδες στο Επί Κολωνώ για χρόνια έδειχναν τη δουλειά τους στο φουαγιέ κάθε τέτοια εποχή. Ο όγκος των αιτημάτων που αυξανόταν οδήγησε τους διοργανωτές να παραχωρήσουν την κεντρική σκηνή. Ετσι το κοινό μπορεί πια από τις 19 Μαΐου να παρακολουθεί δύο παραστάσεις την ημέρα, συνολικά 35 θεατρικών ομάδων.

Το κοινό του Off-Off Athens όπως περιγράφει η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του θεάτρου Μαρία Αναματερού, είναι μεικτό από καλλιτέχνες, φίλους, γνωστούς των σχημάτων και θεατρόφιλους. «Οι νέες ομάδες δεν φοβούνται να πειραματιστούν και έτσι κατά καιρούς έχουμε δει και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα». Στις προσπάθειές τους βοήθησαν οι χορηγοί, το ίδιο το θέατρο. «Ακόμη και το γεγονός ότι υπήρξαν κριτικές των παραστάσεών τους, κινητοποίησε τα σχήματα περισσότερο».

Στη θεματολογία τους δεν κυριαρχεί κάτι συγκεκριμένο. «Θίγουν ό,τι τους απασχολεί: ανεργία, επιβίωση, ανθρώπινες σχέσεις, πολιτικές προσεγγίσεις». Εδώ δεν υπάρχει έπαθλο. «Δεν μπήκαμε στη διαδικασία για διαγωνιστικό κομμάτι γιατί θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα σ’ αυτό. Εμείς τους δίνουμε τον χώρο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τεχνική υποστήριξη βοηθώντας στη δημιουργία ενός κλίματος καλλιτεχνικής αναζήτησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή