Θεατρικό Μουσείο, η αρχή έγινε με την απεντόμωση

Θεατρικό Μουσείο, η αρχή έγινε με την απεντόμωση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μέσα στον Αύγουστο όταν η επίσκεψη της «Κ» στο πολύπαθο θεατρικό μουσείο, στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ήταν μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες. Παραίτηση, εγκατάλειψη και τα σημάδια ολοφάνερα παντού με τους ψύλλους να κυνηγούν όποιον επιχειρούσε να μπει στον χώρο και τους τερμίτες να απειλούν την ιστορία του.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας είχε δηλώσει τότε στην «Κ», ότι δρομολογείται η «υιοθεσία» του μουσείου από τη Λυρική Σκηνή. Οσο αναζητά με τους υπευθύνους της Λυρικής τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σωθούν σε πρώτη φάση αρχεία και ντοκουμέντα, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ προσπαθούν να μειώσουν με συμβιβασμούς ή σταδιακή εξόφληση το τεράστιο χρέος.

Με εντολή του υπουργού έγιναν και οι διαδικασίες για την απεντόμωση. Τους πρόλαβε όμως το ίδιο πρωί η Ζωζώ Λιδωρίκη, η οποία φρόντισε να έρθει το ειδικό συνεργείο του δήμου. Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με απεντομώσεις, αποφάνθηκαν οι ειδικοί. Χρειάζεται να ξηλωθούν και να απομακρυνθούν οι μολυσμένες λιωμένες μοκέτες. Σύστησαν μάλιστα, να μεταφερθούν σε σακούλες μακριά από τους κάδους της πόλης, στους οποίους τα βράδια αναζητούν τροφή πολλοί άστεγοι.

Είναι φανερό πως τα προβλήματα δεν λύνονται με μικρά βήματα, ούτε από λίγους. Ούτε με τον υπουργό Πολιτισμού να φροντίζει με συμβούλους του για τους απαραίτητους ψεκασμούς. Χρειάζεται κάτι συντονισμένο απ’ όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του μουσείου. Πολιτικούς, καλλιτέχνες, δήμο, το ίδιο το ΚΜΕΕΘ, χορηγούς που σπαταλούν εύκολα για μια συναυλία, αλλά δύσκολα για τη σωτηρία ενός σπάνιου αρχείου.

Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός (μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του κόμματος το Ποτάμι), σε μακροσκελή επιστολή του εξέφρασε την άποψή του ότι «δεν έχει καμία δουλειά το Θεατρικό Μουσείο να υπαχθεί στη Λυρική Σκηνή», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να υπάρξει αυτόνομα, σε νέο πλαίσιο δράσης». Πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ) κινητοποιήθηκε καταθέτοντας πάλι ερώτηση για το πρόβλημα του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή