«Φόνισσα», πριν από την αυλαία

«Φόνισσα», πριν από την αυλαία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα ανάμεικτη με ανυπομονησία επικρατούσε στη γενική πρόβα της «Φόνισσας» την περασμένη Τετάρτη. Οι συντελεστές της όπερας που κάνει πρεμιέρα αύριο Τετάρτη στη σκηνή «Αλεξάνδρα Τριάντη» είναι στην τελική φάση της προετοιμασίας τους και -όπως καταλαβαίνει κανείς- υπάρχει μια σχετική ένταση. Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης πάντως φαίνεται αρκετά ήρεμος (δεδομένων των περιστάσεων) και κυρίως ευχαριστημένος με τη δουλειά που έχει γίνει.

Πράγματι το θέαμα, ακόμα και στην πρόβα, είναι εντυπωσιακό. Η περιστρεφόμενη σκηνή δίνει τη δυνατότητα στο σκηνικό να αλλάζει μεταφέροντάς μας συμβολικά στους διαφορετικούς τόπους της παπαδιαμαντικής πλοκής. Η δομή του αέρινη, γεμάτη γαλάζιο και ξύλινες εξέδρες που παραπέμπουν σε παραθαλάσσιο οικισμό. Ενα άλλο στοιχείο είναι το πολυπληθές της υπόθεσης. Με τέσσερις χορωδίες (ανδρική, γυναικεία, παιδική και πολυφωνικό σύνολο) συν τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, ο αριθμός των συντελεστών -μόνο στη μία διανομή- φτάνει τα 100 άτομα. Είναι οι τύψεις που προσωποποιούνται, ειδικά με την παιδική χορωδία, της οποίας το ξένοιαστο τραγούδι στοιχειώνει την τραγική Φραγκογιαννού. Στον ρόλο της, η Ειρήνη Τσιρακίδου, που ακολουθεί προσεκτικά τις οδηγίες του σκηνοθέτη όπως και του Βασίλη Χριστόπουλου που έχει τη μουσική διεύθυνση.

Ο συνθέτης της όπερας Γιώργος Κουμεντάκης παρακολουθεί από την πλατεία παρέα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής Μύρωνα Μιχαηλίδη. Ο τελευταίος είχε προαναγγείλει ήδη, από την καλοκαιρινή πρόγευση του έργου που παρακολουθήσαμε στη Σκιάθο, πως η «Φόνισσα» είναι από τις σπουδαιότερες φετινές παραγωγές της εθνικής μας όπερας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή