Ο τολμηρός Τσέχοφ της Γιολάντας Μαρκοπούλου

Ο τολμηρός Τσέχοφ της Γιολάντας Μαρκοπούλου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή σεζόν φιλοξένησε και συνεχίζει να φιλοξενεί πολλά έργα που φέρουν την υπογραφή των Ρώσων κλασικών. Αυτή τη φορά, στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου θα μας συστήσει ένα ακόμη έργο του Αντον Τσέχωφ, εμπνευσμένο από τη νουβέλα του με τον τίτλο «Θάλαμος αρ. 6». Ενα κείμενο που πρώτη φορά παρουσιάζεται στο ελληνικό θέατρο και «πατάει» στη μετάφραση του Αρη Αλεξάνδρου. Ο Αντον Τσέχωφ έγραψε αυτή τη νουβέλα το 1892, κάπου ανάμεσα στα πρώιμα και στα ώριμα θεατρικά του κείμενα. Και έχει μια πρώιμη κινηματογραφική ματιά.

Ο «Θάλαμος αρ. 6» είναι από τα τολμηρότερα, σκληρότερα και πιο επαναστατικά κείμενα της εποχής του, και θίγει ένα θέμα μάλλον ασυνήθιστο για την εποχή του – τέλη του 19ου αιώνα. Η σχέση ατόμου-κοινωνίας, η προσωπική και η κοινωνική προσαρμογή, η τεταμένη σχέση θεωρητικής προσέγγισης και βιωμένης εμπειρίας, οι κοινωνικοί αυτοματισμοί, η δυσανεξία στη διαφορετικότητα, η νομιμοποίηση των εκάστοτε μηχανισμών καταστολής είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζει αυτή η εν πολλοίς άγνωστη νουβέλα. Και όλα αυτά μέσα από την πορεία της ζωής του γιατρού Ράγκιν, που ξεκίνησε γεμάτη προσδοκίες και όνειρα για την ιατρική αποστολή του και κατέληξε στην ηθική και τελικά στη φυσική του εξόντωση, περνώντας μέσα από την παραίτηση. Ο γιατρός Ράγκιν συναντά έναν έγκλειστο ασθενή στο ψυχιατρείο και βρίσκει ξανά την ξεχασμένη ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία έξω από τις κοινωνικές συμβάσεις. Εχει απέναντί του όμως τις πανίσχυρες κοινωνικές δομές, που δεν συγχωρούν το διαφορετικό.

Η παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου θα παρουσιάζεται από την Τετάρτη ώς την Κυριακή στις 9 μ.μ. Στη σκηνή θα βρίσκονται οι Νίκος Γιαλελής, Νίκος Κυριακίδης και Μιχάλης Μουλακάκης, ενώ τη διασκευή του κειμένου επιμελήθηκε η Ελσα Ανδριανού. Η παράσταση διαρκεί 90 λεπτά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή