Μιλώντας στα παιδιά για τη δικτατορία

Μιλώντας στα παιδιά για τη δικτατορία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναμνήσεις της Αλκης Ζέη από την εποχή που ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Μόσχα, όταν αποφάσισε να γράψει για την παιδική της ηλικία, φόρτισαν συναισθηματικά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Βρετάνια» της Πανεπιστημίου 7, ένα από τα «θέατρα εποχής» της Αθήνας που θα φιλοξενήσει «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη. Το έργο-σταθμός στην ελληνική παιδική λογοτεχνία ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλλη και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Η παράσταση, η οποία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, μας μεταφέρει στο Λαμαγάρι, στο σκηνικό των παιδικών χρόνων της Αλκης Ζέη, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

«Δεν ήξερα την Ανδρομάχη Χρυσομάλλη, όμως όταν μου μίλησε κάτι πέρασε ανάμεσά μας και δέχτηκα να ανέβει το Καπλάνι», ήταν μερικά από τα λόγια της Αλκης Ζέη, η οποία, όπως είπε, εκ πεποιθήσεως δεν ανακατεύτηκε καθόλου στη σκηνοθεσία και στη διασκευή.

«Ηταν το πρώτο έργο παιδικής λογοτεχνίας που μίλησε για την πολιτική», θύμισε για «Το καπλάνι της βιτρίνας» η «μαμά» της παράστασης, Βίκυ Μαραγκάκη. Ενα κείμενο που «πέρασε από σαράντα κύματα», σύμφωνα με τη συγγραφέα. «Οι κριτικές ήταν τόσο κακές το 1963, όταν πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο, που δεν θα τα είχα βγάλει πέρα από τη στενοχώρια αν δεν ήταν ο άντρας μου και ο εκδότης μου. Ολοι έλεγαν ότι δεν ήταν δυνατόν να γράφεις για τη δικτατορία και να απευθύνεσαι στα παιδιά. Ομως μετά, όταν το 1967 το βιβλίο μπήκε στα σχολεία, κατάλαβαν».

Στην παράσταση παίζουν οι Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Αγγελική Πασπαλιάρη κ.ά. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη. Κάθε Σάββατο (1 μ.μ). Κυριακές 11.30 π.μ. και 3 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή