Ο «εκρηκτικός μηχανισμός» του Βέρθερου

Ο «εκρηκτικός μηχανισμός» του Βέρθερου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το αδιέξοδο πάθος του ευαίσθητου ποιητή Βέρθερου ασχολήθηκε στην πρώτη του δουλειά στο θέατρο ο Αλέξανδρος Διαμαντής. Στο θέατρο «Σημείο» (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο), ο νεαρός σκηνοθέτης (υπεύθυνος και για τη σκηνική σύλληψη) παρουσιάζει μια καθαρή παράσταση χωρίς γρίφους και επιδεικτικούς πειραματισμούς, εστιάζοντας στους νέους θεατές, εκείνους της γενιάς του.

Βασισμένος στο μυθιστόρημα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Γκαίτε (μετάφραση: Στέλλα Νικολούδη), αλλά από άλλη ματιά, δείχνει τον κόσμο του ήρωα, τις επιλογές του, το βήμα για την απόλυτη ελευθερία, την πίστη του –με όποιες συνέπειες– σε ό,τι διάλεξε. Ο νεαρός σκηνοθέτης μάς θυμίζει ότι ο Γκαίτε περιγράφει τον ήρωα του έργου του ως «“εκρηκτικό μηχανισμό”, επειδή διδάσκει τους ανθρώπους να είναι ελεύθεροι και ιδεαλιστές» κι αυτό, όπως σημειώνει, «είναι αναμφίβολα ένα επαναστατικό μάθημα».

Εχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς γέρνουν μπροστά τα σώματα των νέων σε ηλικία θεατών της παράστασης σαν βλέπουν τον Βέρθερο, σύμβολο του κινήματος «Sturm und Drang» (Θύελλα και Ορμή), να παλεύει για τον μάταιο έρωτά του για τη Λότε, τους συλλογισμούς του, τις ιδέες του σε μια εποχή που δεν κατανοεί, όπως πάντα νιώθουν οι νέοι. Να παρακολουθούν την εκδοχή του 22χρονου Αλέξανδρου Διαμαντή που θέλει τον Βέρθερο λιγότερο περίπλοκο, πιο συμπαθή, μέσα στο ενδιαφέρον σκηνικό της παράστασης.

Μια παράσταση που δεν αντιλαμβάνεσαι πόσο γρήγορα κυλά, ειδικά αν έχεις δίπλα σου νεανικό κοινό και ηθοποιούς που μοιράζονται με την ίδια ορμή την ιδέα του σκηνοθέτη. Παίζουν οι: Γιώργος Γογώνης (Βέρθερος), Βερονίκη Κυριακοπούλου (Λότε), Αγγελίνα Κλαυδιανού, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Τρύφων Ζάχαρης, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Νόρα Πάντου.

​​Θέατρο «Σημείο», Χαρ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή