ΘΕΑΤΡΟ

Δ. Λιγνάδης: Ο Ελληνας ζητάει να πιαστεί από την Ιστορία

Δ. Λιγνάδης: Ο Ελληνας ζητάει να πιαστεί από την Ιστορία

Και ξαφνικά, οι Financial Times γράφουν για τον Θουκυδίδη. Και μαζί, για τα «Μαθήματα πολέμου», μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη από τον φιλόλογο Γιάννη Λιγνάδη, που ανέβηκε την άνοιξη για λίγες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, και γέμισε από κόσμο ο οποίος δεν χόρταινε να διαπιστώνει πόσο επίκαιρος είναι ο λόγος του αρχαίου ιστορικού και πώς εξηγεί τη σύγχρονη κακοδαιμονία μας.

Τα θέματα της εξουσίας και του λαϊκισμού είναι πιο επίκαιρα από ποτέ στην Ελλάδα, καθώς επίκεινται εκλογές, επισήμανε η Τουρκοβρετανή δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλεβ Σκοτ στο καλά ενημερωμένο προχθεσινό άρθρο της, παρατηρώντας ότι «το να αγοράζεις θεατρικά εισιτήρια στη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης, είναι μια πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στην πραγματικότητα».

«Δεν πίστευα ότι ένα τέτοιο θέμα και θέαμα μπορούσε να προσελκύσει τόσο κόσμο. Η παράστασή μου, άλλωστε, δεν είναι ούτε θέατρο ούτε αναλόγιο, αλλά κάτι μεταξύ θεάματος και ακροάματος», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Λιγνάδης αδελφός του Γιάννη, για τα «Μαθήματα πολέμου». Με αφορμή την επανάληψη της παράστασης που ξεκίνησε χθες στο υποσκήνιο Β της αίθουσας Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός εξηγεί στην «Κ» ότι, δέκα χρόνια πριν, δεν περνούσε από το μυαλό του να επιχειρήσει αυτό το ανέβασμα. «Οι συγκυρίες έχουν αλλάξει. Βλέπω μια Ελλάδα στη χειρότερή της μορφή και ως πατρίδα, και ως χώρα αλλά και ως ψυχολογία. Μια Ελλάδα που θερίζει τους σάπιους καρπούς της παιδείας που εδώ και 30 χρόνια έχουν φυτευθεί. Δεν φταίει μόνο ο Γαβρόγλου ως υπουργός Παιδείας, κάποιοι προετοίμασαν όλους αυτούς τους πολίτες: την απαξίωση, τη λαμογιά, την ιδιωτεία. Η Παιδεία προετοιμάζει πολίτες και οι πολίτες ψηφίζουν για την κυβέρνηση που θέλουν αλλά και την Παιδεία που θέλουν. Επίσης, Παιδεία δεν είναι μόνο η εκπαίδευση στο σχολείο αλλά και η οικογένεια, η τηλεόραση, το Ιντερνετ, όλα. Η στοχευμένη και με πρόγραμμα Παιδεία, η εκπαίδευση, καλείται να ετοιμάσει τον αυριανό πολίτη».

Πιστεύει πως «ο Ελληνας ζητάει να πιαστεί από την Ιστορία». Εκεί αποδίδει την επιτυχία της παράστασής του. «Αισθάνεται ότι του τα έχουν πάρει όλα, αλλά κυρίως ότι ξεφτιλίζεται. Οταν έσκασε η οικονομική φούσκα κάποιοι αναθεώρησαν, θέλησαν να μάθουν. Επιπλέον, ο σημερινός 35άρης βλέπει ότι στα παιδιά του δεν προσφέρεται τίποτα για να μάθουν. Βλέπετε και οι δύο πολιτικές πλευρές θεώρησαν ότι το θέμα της Παιδείας και της γλώσσας δεν είναι σημαντικό. Οτι ο άνθρωπος είναι μόνο εξέλιξη, δεν είναι πρόοδος. Υπάρχει κι αυτό το γελοίο σύνθημα “κοιτάμε μπροστά”, τόσο κενό αν δεν περιέχει και το πίσω».

«Εξι περσόνες»

Στα «Μαθήματα πολέμου» συμμετέχουν σκοπίμως νέοι ηθοποιοί και ο καθένας παρουσιάζει ένα από τα πέντε κεφάλαια των πέντε βιβλίων του Θουκυδίδη. «Ο νέος πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι νέος. Νέος σημαίνει ψάχνω, ρισκάρω, θέλω να μάθω. Εδώ, λοιπόν, έξι διαφορετικές περσόνες μεταφέρουν τι λέει ο Θουκυδίδης».

Ποια λόγια του συγκινούν περισσότερο το κοινό; «Καταπατάμε κάθε ιερό και όσιο. Ο πόλεμος διδάσκει τη βία. Αδελφός πρόδιδε τον αδελφό, γιος τον πατέρα και πατέρας τον γιο, για τα κομματικά. Αυτά θα γίνονται πάντα, όσο παραμένει ίδια η φύση του ανθρώπου. Στο επιμύθιο λέει ακόμη πως διέστρεφαν τις έννοια των ονομάτων. Ονόμαζαν δηλαδή τον φόνο ανδρεία, κάποιον που σκεφτόταν πριν ενεργήσει. Οπως σήμερα αν εγκληματήσει ένας αριστερός είναι ήρωας, ενώ ένας δεξιός χαφιές. Οπως έλεγε η “17 Νοέμβρη” τη ληστεία τραπεζών, απαλλοτρίωση. Αλλά το κυριότερο που έγραψε είναι ότι μετά απ’ όλο αυτό, “επικράτησαν οι πνευματικά κατώτεροι”. Ετσι κλείνω την παράστασή μου».

Συμπαραγωγή των: Dramaticus–Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Διάζωμα, τα «Μαθήματα πολέμου» θα παίζονται έως τις 30/9 και από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Το κείμενο και η δραματουργία είναι του Γιάννη Λιγνάδη. Ιστορικός σύμβουλος, είναι η δρ Ανδρονίκη Μακρή (Hellenic Education & Research Centrer). Τον Μάιο θα παρουσιαστούν και τα «Μαθήματα πολέμου Β» που πραγματεύονται τα πολιτικά οράματα του Αλκιβιάδη. «Θέλω να υπάρχει μια συνέχεια. Γκρινιάζουμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι καταργούνται τα λατινικά, ότι δεν διδάσκεται η Ιστορία. Το να περιφέρω μια διάγνωση είναι γεροντικό. Μεγαλώνοντας δεν μπορώ να διαμαρτύρομαι χωρίς να κάνω κάτι. Η ελπίδα δεν πέφτει από τον ουρανό, πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτήν».

​​«Μαθήματα πολέμου». Μουσική Θoδωρής Οικονόμου. Παίζουν οι: Δημήτρης Λιγνάδης, Ανδρέας Καρτσάτος, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Aurora Marion, Κώστας Νικούλι, Κατερίνα Πατσιάνη.