Μια κερκυραϊκή αγροικία, ιδανικό σκηνικό των «Ντάρελ»

Μια κερκυραϊκή αγροικία, ιδανικό σκηνικό των «Ντάρελ»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σπίτια έχουν χαρακτήρα, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι που τα κατοικούν. «Παυσίλυπον» ονόμαζε τη μεγάλη αγροικία στο νησί του Γκερέκου κοντά στην πόλη της Κέρκυρας η οικογένεια, και υπήρχε μια επιγραφή με αυτό το όνομα δίπλα στο πορτόνι της εισόδου, μας είπε ο ιδιοκτήτης της Σπύρος Γερακάρης, που έζησε εδώ όλα τα παιδικά του καλοκαίρια. Ενα σπίτι που όλες οι προηγούμενες γενιές, από το 1888, οπότε πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γερακάρη, κατοικήθηκε αδιάκοπα, και η οικογένεια το αγάπησε, το φρόντισε, το μοιράστηκε με φίλους, το έκανε καταφύγιο στα δύσκολα χρόνια των πολέμων. Αυτή η καταπληκτική βίλα δεν είναι μοναδική στο νησί ως προς το μέγεθος ή την αρχιτεκτονική αξία. Από την Κέρκυρα δεν λείπουν άλλωστε τα θαυμάσια αρχοντικά, δείγματα ενός λαμπρού παρελθόντος και του εξαιρετικού επτανησιακού πολιτισμού. Το ωραίο αγροτόσπιτο των Γερακάρηδων έχει όμως ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: διατηρεί σχεδόν ανέπαφη από παρεμβάσεις τη μορφή του από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα· ένα διώροφο κτίσμα που βλέποντάς το από τη θάλασσα μοιάζει να στέκεται πάνω σε οχυρό, περιτριγυρισμένο από ψηλά δέντρα και καταπράσινη βλάστηση, έτσι ώστε να γίνεται ένα με το τοπίο του νησιού.

Γι’ αυτό τον λόγο, για την αρμονική του ομορφιά αλλά και τη διατήρηση του αυθεντικού του χαρακτήρα, το σπίτι στη Σωτηριώτισσα –έτσι λέγεται η περιοχή στο Κοντόκαλι όπου βρίσκεται– επιλέχθηκε από τους παραγωγούς για το γύρισμα της τηλεοπτικής σειράς «Οικογένεια Ντάρελ» («The Durrells») του BBC. Οποιος γνωρίζει την ιστορία αυτής της ιδιόρρυθμης βρετανικής φαμίλιας ξέρει τη στενή σχέση που είχε με το νησί. Οι Ντάρελ –η Λουίζα και τα τέσσερα παιδιά της, ο Λόρενς (Λάρι), ο Λέζλι, η Μάργκαρετ (Μάργκο) και ο Τζέραλντ (Τζέρι)– έζησαν στην Κέρκυρα σχεδόν μία πενταετία, από το 1935 έως το 1940. Υπήρξαν οικογένεια παράξενη και για τα ήθη της εποχής εκκεντρική. Δεν είναι τυχαίο ότι έθρεψε δύο ταλαντούχους και επιτυχημένους συγγραφείς, τον πρωτότοκο Λόρενς και τον βενιαμίν Τζέραλντ. Γι’ αυτούς η Κέρκυρα –το νησί, οι ντόπιοι, οι φίλοι, ο τρόπος ζωής– έγινε το ιδανικό φυτώριο για να εκδηλωθούν τα ταλέντα τους και να ανοίξουν τα φτερά τους.

Οι Ντάρελ δεν έζησαν ποτέ στη βίλα «Παυσίλυπον». Εγινε όμως το ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει τους τηλεοπτικούς τους χαρακτήρες. Οταν έφτασαν στην Κέρκυρα οι υπεύθυνοι της παραγωγής του «The Durrells», αναζήτησαν μια κατοικία που να διατηρείται ακέραια αλλά ταυτόχρονα να μην έχει αλλοιώσεις στα αρχιτεκτονικά της στοιχεία. Ετσι κατέληξαν εδώ. Η «Οικογένεια Ντάρελ» ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της στην αγροικία των Γερακάρηδων πριν ακριβώς από έναν χρόνο. Η πρώτη σεζόν ξεκίνησε να γυρίζεται το 2015, και έκτοτε το τηλεοπτικό συνεργείο και οι συντελεστές έμειναν στο νησί και δούλεψαν επί τέσσερις χρονιές. Η σειρά, που έγινε διεθνής επιτυχία και μέρος της παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ελληνική τηλεόραση, προβάλλεται αυτήν την εποχή στις ΗΠΑ. Είναι βασισμένη στην πολυαγαπημένη «Τριλογία της Κέρκυρας» του Τζέραλντ Ντάρελ και έχει προσαρμοστεί αριστοτεχνικά για την τηλεόραση.  Η ιστορία, που βεβαίως βασίζεται σε αληθινά γεγονότα αλλά περιέχει πολλά μυθοπλαστικά στοιχεία για χάρη της δραματουργίας, μας «συστήνει» τη Λουίζα Ντάρελ, μια οικονομικά κατεστραμμένη αλλά γεμάτη ζωντάνια χήρα και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Μπροστά στο αδιέξοδο  που αντιμετωπίζει, στην Αγγλία της δεκαετίας του ’30, αποφασίζει να εγκατασταθεί με τα παιδιά της σε ένα ηλιόλουστο ελληνικό νησί.

Το σπίτι, κι ας μην κατοίκησε πραγματικά εδώ η οικογένεια Ντάρελ, έχει γίνει ήδη αγαπημένο σημείο για τους ξένους επισκέπτες του νησιού. Το κεντρικό κτίσμα παραμένει κλειστό, αλλά ο Σπύρος Γερακάρης σχεδιάζει τη μελλοντική ανοικοδόμησή του με γνώμονα τη διατήρηση της αυθεντικότητάς του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή