Τα ντοκιμαντέρ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο ενδιαφέροντα και πολυεπίπεδα γίνονται τα τελευταία χρόνια τα ντοκιμαντέρ, τόσο αυτά που φτάνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και εκείνα τα οποία βρίσκει κανείς σε διαδικτυακές πλατφόρμες ή στη συνδρομητική τηλεόραση. Ενα από τα ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει κανείς να χάσει είναι το «Αμερικανικό εργοστάσιο» του Netflix. Με το ζεύγος Ομπάμα να συμμετέχει στην παραγωγή, το φιλμ των Στίβεν Μπόναρ και Τζούλια Ράιχερτ κέρδισε το σχετικό Οσκαρ, παραδίδοντας ένα στιγμιότυπο της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας στις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Το 2008 και με την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, η General Motors αποφασίζει να κλείσει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής στο Οχάιο, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία. Δέκα χρόνια μετά, μια κινέζικη εταιρεία, η οποία κατασκευάζει παρμπρίζ αυτοκινήτων, ανοίγει ξανά το εργοστάσιο, προσλαμβάνοντας τόσο ντόπιους όσο και Κινέζους εργάτες, που έρχονται κατευθείαν από τα κεντρικά. Η εργασιακή συνύπαρξη φυσικά δεν είναι εύκολη. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ βουτούν στην πραγματικότητα της νέας εποχής, η οποία συχνά σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Κι επειδή η πολλή δουλειά φέρνει πείνα, επίσης στο Netflix θα βρει κανείς την απολαυστική σειρά «Ασχημο, αλλά πεντανόστιμο». Εκεί ο διάσημος σεφ Ντέιβιντ Τσανγκ περιδιαβαίνει την υφήλιο αναζητώντας χαρακτηριστικές γεύσεις, σε ένα ταξίδι όπου το φαγητό συναντά τις πολιτισμικές ταυτότητες. «Πήγαινε κάπου που να έχεις άγνωστες λέξεις στις πινακίδες», τον συμβουλεύει ένας ντόπιος, όταν εκείνος ψάχνει τα τέλεια τάκος στις καντίνες του Λος Αντζελες.

Ταξίδια όμως κάνει και η Cosmote TV, η οποία από χθες, Σάββατο, έχει ξεκινήσει να προβάλλει τη σειρά-οδοιπορικό «Καλαβρία: Η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας». Εκεί, σε παρουσίαση της Ελληνοϊταλίδας ηθοποιού Δωροθέας Μερκούρη ξεναγούμαστε στις άλλοτε αποικίες της Νότιας Ιταλίας (Σαλέντο, Καλαβρία, Σικελία), οι οποίες ιδρύθηκαν στα χρόνια του Τρωικού Πολέμου και επιβιώνουν μέχρι σήμερα, διαφυλάσσοντας την ιστορική τους κληρονομιά και παράδοση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή