Αμερικανικό «σχόλιο» για το αγαθό της δημόσιας υγείας

Αμερικανικό «σχόλιο» για το αγαθό της δημόσιας υγείας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

New Amsterdam
ΔΡΑΜΑ (2018)
Δημιουργός: Ντέιβιντ Σούλνερ
Ερμηνείες: Ράιαν Εγκολντ, 
Τζάνετ Μοτγκόμερι, Φρίμα Αγκιμαν
 
Το υποείδος του ιατρικού δράματος έχει πολλούς πιστούς φαν, οι οποίοι εδώ θα βρουν μια εντονότερα κοινωνικά φορτισμένη εκδοχή του από αυτή που έχουν συνηθίσει. Το Netflix μας φέρνει ουσιαστικά μια επιτυχημένη σειρά τριών κύκλων του NBC, στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο γιατρός Μαξ Γκούντγουιν (Ράιαν Εγκολντ), ο οποίος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του New Amsterdam, του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της Νέα Υόρκης. Μπαίνοντας σαν οδοστρωτήρας ο Μαξ αποφασίζει να κάνει ριζικές αλλαγές προκειμένου να προσφέρει στους ασθενείς το αγαθό της δημόσιας υγείας, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά ποιοτικά στάνταρ. Στο πλευρό του θα σταθεί μια ομάδα διευθυντών κλινικών με παρόμοιες ιδέες.

Οπως είπαμε, εδώ δεν θα βρει κανείς τα δακρύβρεχτα ρομάντζα και τις ατελείωτες κόντρες πάνω από τα χειρουργικά τραπέζια, που χαρακτηρίζουν πολλές παρόμοιες σειρές του είδους. Αντιθέτως το δράμα προέρχεται από την προσπάθεια να επιπλεύσει οικονομικά ένα δημόσιο νοσοκομείο, μέσα σε ένα περιβάλλον ανελέητου ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα, τις προσωπικές ιστορίες των χαρακτήρων και φυσικά όλες τις παράξενες ιατρικές προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πρωταγωνιστές. Κι αν μερικοί από αυτούς είναι κάπως… ιδιόρρυθμοι, όπως για παράδειγμα ο διευθυντής της Ψυχιατρικής, τόσο το καλύτερο για το γενικότερο ενδιαφέρον του συνόλου.

Αμερικανικό «σχόλιο» για το αγαθό της δημόσιας υγείας-1
Ο Στιβ Εβετς στο φιλμ «Αναζητώντας τον Ερικ», που είναι διαθέσιμο στο Ertflix.

«Αναζητώντας 
τον Ερικ» ★★★½
ΚΩΜΩΔΙΑ (2009)
Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Ερμηνείες: Στιβ Εβετς, Ερίκ Καντονά, Στ. Μπίσοπ, Τζ. Κιρνς 

Το σπουδαίο φιλμ του Κεν Λόουτς που άργησε πολύ να κυκλοφορήσει στη χώρα μας, έρχεται τώρα και στην πλατφόρμα του Ertflix για να μας συστήσει τον μύθο του Ερίκ Καντονά… αλλιώς. Ο Ερικ Μπίσοπ είναι ένας πενηντάρης ταχυδρομικός υπάλληλος, διπλοχωρισμένος και φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οταν η ζωή του θα μπει σε άγρια κρίση, μπροστά του, σε μορφή οράματος, θα παρουσιαστεί το ποδοσφαιρικό είδωλο και συνονόματός του, Ερίκ Καντονά, για να του δώσει μερικές… φιλικές συμβουλές. Ταυτόχρονα στην καθημερινότητα ξαναμπαίνει η πρώτη του αγάπη, ενώ οι δύο θετοί γιοι του προκαλούν ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Ο Πολ Λάβερτι, μόνιμος συνεργάτης του Λόουτς, υπογράφει ένα σενάριο το οποίο σε πρώτη ματιά φαίνεται αλλόκοτο, όμως λειτουργεί καλά κυρίως χάρη στα… «lads» αλλά και στον (πάντα) στυλάτο Καντονά, ο οποίος ανταποκρίνεται με άνεση στον ρόλο του ηθοποιού. Είναι πραγματικά απολαυστικές οι κουβέντες του Ερικ με τους φίλους του στην παμπ ή στο σπίτι. Κολλητοί μεταξύ τους από τις εποχές που πήγαιναν ανελλιπώς στο γήπεδο, ωρύονται όλοι μαζί και το βρωμόστομο χιούμορ τους απλά δεν χάνεται. Το ίδιο και το ιδιόρρυθμο life coaching του Καντονά –από προπόνηση και παιδαγωγική μέχρι ερωτικά– με στιγμιότυπα μαγείας από την ποδοσφαιρική καριέρα του Γάλλου να παρεμβάλλονται σαν μικρά «δωράκια» στον θεατή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή