Home Cinema: Στα άδυτα μιας –μακρινής;– εργασιακής δυστοπίας

Home Cinema: Στα άδυτα μιας –μακρινής;– εργασιακής δυστοπίας

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και παράξενες σειρές που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό μάς έρχεται από την πλατφόρμα της Apple TV

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Severance
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Δημιουργός: Νταν Ερικσον
Ερμηνείες: Ανταμ Σκοτ, Πατρίσια Αρκέτ, Τζον Τορτούρο

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και παράξενες σειρές που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό μάς έρχεται από την πλατφόρμα της Apple TV. Ο Νταν Ερικσον εμφανίζεται ως δημιουργός, ωστόσο ο Μπεν Στίλερ είναι αυτός που σκηνοθετεί τα εννέα επεισόδια του πρώτου κύκλου μιας σειράς η οποία μας οδηγεί σε μια εναλλακτική εργασιακή πραγματικότητα. Εκεί οι υπάλληλοι μιας μυστηριώδους εταιρείας έχουν υποστεί –με τη θέλησή τους– μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, χάρη στην οποία ο εγκέφαλός τους διαχωρίζει πλήρως τις ώρες που περνούν στην εργασία τους από εκείνες της προσωπικής ζωής. Διαφορετικές μνήμες, διαφορετικοί άνθρωποι επί της ουσίας, μέχρι που ένας από αυτούς θα καταφέρει να αντιστρέψει τη διαδικασία και μια (ακόμα πιο) τρομακτική πραγματικότητα θα αρχίσει να αποκαλύπτεται.

Η πανέξυπνη σειρά φέρνει στον νου αρκετά και το «Black Mirror», ωστόσο είναι στα περισσότερα στοιχεία της πιο ντελικάτη και μίνιμαλ· ακριβώς έτσι είναι και τα λιτά, σχεδόν απόκοσμα γραφεία της εταιρείας, η οποία ξεκάθαρα συμβολίζει το αποκορύφωμα της σύγχρονης απρόσωπης και συχνά άνευ ολοκληρωμένου νοήματος εργασίας. «Μια χειραψία είναι διαθέσιμη αν τη ζητήσετε», ενημερώνει η διευθύντρια έναν υπάλληλο ο οποίος μόλις πήρε προαγωγή. Σε μια άλλη σεκάνς κάποιος μαθαίνει για τις δραστηριότητες του εξωτερικού εαυτού του, εν είδει ψυχικής θεραπείας. Ολη αυτή η δυστοπία πάντως έχει και αρκετές χιουμοριστικές στιγμές, οι οποίες παντρεύονται με το μυστήριο και το θρίλερ σε ένα απολαυστικό μείγμα.

Home Cinema: Στα άδυτα μιας –μακρινής;– εργασιακής δυστοπίας-1
Η αείμνηστη ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ Ρουθ Μπέι-ντερ Γκίνσμπεργκ στο ντοκιμαντέρ «RBG: Μια ζωή στη δικαιοσύνη», που είναι διαθέσιμο στο Cinobo.

RBG: Μια ζωή στη δικαιοσύνη ★★★
Σκηνοθεσία: Μπέτσι Γουέστ, Τζούλι Κοέν
Εμφανίζονται: Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, Μπιλ Κλίντον

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ που μας συστήνει μια αληθινή Αμερικανίδα ηρωίδα, η οποία δεν διακρίθηκε στο πεδίο της μάχης, αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, επί χρόνια δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και μόλις η δεύτερη γυναίκα που έφτασε στο συγκεκριμένο αξίωμα, έφυγε από τη ζωή το 2020, έχοντας υπάρξει από τις σπουδαιότερες μορφές του αγώνα για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των φύλων.

Ξεκινώντας την καριέρα της σε μια εποχή κατά την οποία αυτό το τελευταίο έμοιαζε περίπου με ανέκδοτο, η Γκίνσμπεργκ εργάστηκε σκληρά αρχικά ως απλή δικηγόρος και αργότερα ως δικαστικός, σε υποθέσεις που τελικά επέτρεψαν στις γυναίκες να στέκονται πιο ισότιμα απέναντι στους άνδρες, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ μιλούν εδώ με την ίδια, εξιστορώντας παράλληλα την ενδιαφέρουσα πορεία της, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή