Η ιστορία του «Νονού» πίσω από τις κάμερες

Η ιστορία του «Νονού» πίσω από τις κάμερες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

The Offer
∆ΡΑΜΑ (2022)
∆ημιουργοί: Μάικλ Τόλκιν, Λέσλι Γκριν
Ερμηνείες: Μάιλς Τέλερ, Μάθιου Γκουντ, Τζούνο Τεμπλ

Πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Νονού», μια νέα σειρά μυθοπλασίας, που στην Ελλάδα βλέπουμε από την Cosmote TV, έρχεται να αφηγηθεί τη διαδικασία δημιουργίας μιας από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών, μέσα από τις αναμνήσεις και τις καταγραφές του παραγωγού της, Αλ Ρούντι. Τον τελευταίο υποδύεται ο Μάιλς Τέλερ («Whiplash»), ενώ γύρω του υπάρχουν αρκετοί ακόμα γνωστοί χολιγουντιανοί ηθοποιοί, όπως ο Τζοβάνι Ριμπίζι, η Τζούνο Τεμπλ και ο Νταν Φόγκλερ, ο οποίος ερμηνεύει τον Φράνσις Φορντ Κόπολα. Αποφασίζοντας να ενώσει την ιδιοφυΐα του Κόπολα με εκείνη του συγγραφέα του «Νονού», Μάριο Πούζο, ο Ρούντι θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός αριστουργήματος. Τα εμπόδια ωστόσο στον δρόμο του είναι πολλά, με πρώτες τις διαρκείς παρεμβάσεις από το στούντιο της Paramount, αλλά και την αντίδραση της πραγματικής ιταλικής μαφίας, η οποία θεωρεί ότι… δυσφημείται από το συγκεκριμένο κινηματογραφικό πρότζεκτ.

Ξεκινώντας από την απεικόνιση του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1970, η σειρά προχωρεί στο ίδιο το παρασκήνιο της δημιουργίας του «Νονού», δίχως πάντως να βιάζεται ιδιαίτερα. Καθοριστικές αποφάσεις, όπως π.χ. το κάστινγκ τού σχεδόν άγνωστου τότε Αλ Πατσίνο για τον βασικό ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε, μπλέκονται με μυθοπλαστικές υπο-ιστορίες και λεπτομέρειες, δημιουργώντας ένα απολαυστικό σύνολο, που βλέπεται ευχάριστα ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι φαν της ταινίας. Εκτός από τον Τέλερ, πάντως, κορυφαίος εδώ είναι ο Μάθιου Γκουντ, στον ρόλο του ανεκδιήγητου διευθυντή παραγωγής της Paramount, Ρομπ Εβανς.

Η ιστορία του «Νονού» πίσω από τις κάμερες-1

Σημείο βρασμού ★★★
∆ΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Μπαραντίνι
Ερμηνείες: Στίβεν Γκράχαμ, Τζέισον Φλέμινγκ, Ρέι Πάνθακι

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα πυρετώδες κινηματογραφικό 90λεπτο, από εκείνα που σε κρατούν στην άκρη του καθίσματος.

Ο πρώην σεφ και νυν σκηνοθέτης Φίλιπ Μπαραντίνι εμπνέεται από τον δημιουργικό χαμό μιας επαγγελματικής κουζίνας, έχοντας για πρωταγωνιστή του τον Αντι, επικεφαλής ενός διακεκριμένου ρεστοράν, το οποίο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πελάτες μιας βραδιάς με πάρα πολλή δουλειά.

Εξαρχής, ωστόσο, τα πράγματα θα πάνε στραβά, με τον Αντι και το υπόλοιπο προσωπικό να αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι κάθε είδους αποκαλύψεις «τρέχουν» μαζί με τις παραγγελίες. Γυρισμένο με την τεχνική ενός συνεχόμενου μονοπλάνου, το φιλμ πετυχαίνει να αποδώσει στο έπακρο την ένταση και την αδρεναλίνη που κυριαρχούν σε μια πολύ απασχολημένη κουζίνα.

Προσθέστε στα παραπάνω τους μάλλον εκρηκτικούς χαρακτήρες και τα προσωπικά ζητήματα αρκετών από τους πρωταγωνιστές, και φτάνετε πολύ κοντά στο «σημείο βρασμού» του τίτλου, το οποίο, φυσικά, παραμένει απολαυστικό για τον θεατή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή