«Mr. Robot», η επιστροφή του αντικοινωνικού χάκερ

«Mr. Robot», η επιστροφή του αντικοινωνικού χάκερ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμονή έλαβε τέλος. Η αλήθεια είναι πως από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν το «Mr. Robot» κυκλοφόρησε το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου του, οι φαν της ποιοτικής τηλεόρασης περίμεναν πώς και πώς την επιστροφή μίας εκ των 2-3 κορυφαίων σειρών της τελευταίας πενταετίας. Δεν είναι υπερβολή· το σόου του Σαμ Ισμαελ όχι απλώς συγκεντρώνει όλες τις αρετές της σύγχρονης τηλεόρασης (σεναριακή τόλμη, πλούσια παραγωγή, προσοχή στη λεπτομέρια) αλλά τις πηγαίνει ακόμα παραπέρα, μπλέκοντας τη φαντασία με τη «μεγάλη εικόνα» της παγκόσμιας σφαίρας και όντας έτσι η πιο σύγχρονη από τις, ούτως ή άλλως, σύγχρονες σειρές που παράγονται στις μέρες μας.

Για όσους δεν έχουν δει τον πρώτο κύκλο, μια γρήγορη ανασκόπηση. Ο Ελιοτ, ένας αντικοινωνικός, ελαφρώς εξαρτημένος από τα ναρκωτικά, νεαρός χάκερ στρατολογείται από έναν μεγαλύτερο «συνάδελφο», προκειμένου οι δυο τους να επιτεθούν ηλεκτρονικά σε έναν (σατανικό) τεχνολογικό κολοσσό. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο Ελιοτ (Ράμι Μάλεκ) μπαίνει όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της παρανομίας, αποκτά συνεργάτες και βέβαια εχθρούς. Παράλληλα, η, έτσι κι αλλιώς, εύθραυστη ψυχική του υγεία μπαίνει σε δοκιμασία. Καθώς η κρίσιμη ώρα πλησιάζει, ο ψυχολογικός παράγοντας, σε μια αναλογία α λα «Fight Club», γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Το σίγουρο με τον «Mr. Robot» είναι ότι δεν μασάει τα λόγια του. Ο κόσμος (οικονομία, καταναλωτικό μοντέλο, εργασιακές σχέσεις, πολιτική εξουσία κ.ο.κ.) είναι σάπιος και πρέπει να αλλάξει, ακόμη κι αν χρειαστεί μία φαινομενική καταστροφή. Ετσι απλά και ωμά θέτει τα πράγματα ο Ισμαελ και γι’ αυτό ίσως η σειρά απορρίφθηκε από πολλά δημοφιλή δίκτυα, όπως τα Netflix, HBO, AMC, προτού καταλήξει στο λιγότερο γνωστό USA Network.

Το καλό με τον «Mr. Robot» είναι πως περιέχει πολύ περισσότερα από ένα απλό πολιτικό μανιφέστο. Κι αυτή η αίσθηση γίνεται ακόμα εντονότερη με την έναρξη του δεύτερου κύκλου (προβάλλεται εβδομαδιαία στο ΟΤΕ Cinema 4). Οπως επισήμανε και ο Μάλεκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Rolling Stone: «Αυτό που μας ξεχωρίζει νομίζω είναι ότι δεν κάνουμε απλά την επανάσταση, εξετάζουμε τι γίνεται και στη συνέχεια. Δεν είναι σαν αυτές τις ταινίες με σούπερ ήρωες, που η μισή Νέα Υόρκη κατεδαφίζεται και μετά κανείς δεν καθαρίζει τα ερείπια». Απ’ ό,τι έδειξε το πρώτο επεισόδιο, βέβαια, τα ερείπια δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή