ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Παράξενα πράγματα ή τρόμος στο σκοτάδι;

paraxena-pragmata-i-tromos-sto-skotadi-2229854

Είναι συχνό φαινόμενο πια στις παρέες οι διαφωνίες για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά. Με την απίθανη πληθώρα επιλογών που προσφέρουν πλατφόρμες σαν το Netflix, καθένας συνήθως έχει να καταθέσει τη δική του «ανακάλυψη», την οποία μάλιστα υποστηρίζει και με φανατισμό νεοφώτιστου. Σε αυτό το πνεύμα και χωρίς την ψευδαίσθηση ότι παρουσιάζουμε κάτι καινούργιο, αλλά με μπόλικη διάθεση για γόνιμη αντιπαράθεση, φέρνουμε αντιμέτωπες δύο ήδη πολύ δημοφιλείς σειρές, οι οποίες έχουν μεταξύ τους αρκετά κοινά αλλά και σοβαρές διαφορές που καθορίζουν τελικά και τις προτιμήσεις του κοινού που τις παρακολουθεί.

Από τη μια πλευρά του… ρινγκ το περίφημο «Stranger Things». Το σόου- φαινόμενο του Netflix είναι υπεύθυνο για ένα ολόκληρο κύμα σειρών-μιμητών, οι οποίες ακολουθούν τη συνταγή του: θρίλερ φαντασίας, με παιδιά πρωταγωνιστές, ενισχυμένο με γερές δόσεις καλτ νοσταλγίας του παρελθόντος.

Στις δύο σεζόν που έχουμε δει ώς τώρα, η παρέα των πιτσιρικάδων έχει προλάβει να διαλευκάνει εξαφανίσεις, να εξοντώσει τέρατα από άλλη διάσταση και βέβαια να προσφέρει απολαυστικές στιγμές σασπένς που εναλλάσσεται με το γέλιο.

Από τη Γερμανία

Στην απέναντι γωνία βρίσκεται το πιο φρέσκο, αλλά εξίσου εντυπωσιακό «Dark». Γερμανική παραγωγή, για λογαριασμό όμως και πάλι της κορυφαίας διαδικτυακής πλατφόρμας, η σειρά κινείται επίσης στο πεδίο του φανταστικού, ενώ οι πρωταγωνιστές του, έφηβοι και μεγαλύτεροι, μπλέκουν σε αρκετά τρομακτικές περιπέτειες που συμβαίνουν μέσα στα όρια της επαρχιακής τους κοινότητας.

Οι δύο μονομάχοι όπως είπαμε έχουν τα κοινά τους. Και οι δύο σειρές είναι θρίλερ φαντασίας – μυστηρίου που εξελίσσονται σε μικρές κωμοπόλεις, δίπλα σε δάση. Και μπορεί η γερμανική με την αμερικανική επαρχία να διαφέρουν αρκετά, ωστόσο η προσέγγιση του «Dark» –προφανώς για να προσελκύσει και το κοινό των ΗΠΑ– φέρει αρκετά στοιχεία της αμερικανικής παράδοσης του φανταστικού. Επιπλέον, οι ήρωες τόσο του «Stranger Things» όσο και του «Dark» πηγαινοέρχονται σε παράλληλες πραγματικότητες, οι μεν στο παράλληλο σύμπαν του λεγόμενου «πάνω-κάτω», οι δε ταξιδεύοντας στον χρόνο.

Μιλώντας για τον χρόνο, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των δύο σόου, που συμβάλλει αναμφίβολα και στην επιτυχία τους, είναι η απεικόνιση του παρελθόντος και ειδικά της δεκαετίας του 1980· η τελευταία μοιάζει να επανέρχεται συνεχώς και σε πολλές σειρές ξυπνώντας τα νοσταλγικά ανακλαστικά του κοινού.

Πάμε τώρα και στο ξεχωριστό… οπλοστάσιο της κάθε σειράς, ξεκινώντας από την ατμόσφαιρα. Παρά τα σκοτεινά του στοιχεία, το «Stranger Things» είναι κατά βάση μια σειρά γλυκιάς φαντασίας, με αρκετό κωμικό άρωμα, στα πρότυπα του «Ε.Τ.» ή των «Goonies». Αντιθέτως, το εύγλωττα τιτλοφορημένο «Dark» φέρνει πολύ πιο επιτακτικά τους δικούς του τρόμους στο προσκήνιο.

Επιστημονικές θεωρίες

Ποιοι είναι όμως αυτοί; Η γερμανική σειρά έχει σίγουρα πιο φιλοσοφική διάσταση, χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές θεωρίες, οι οποίες είναι μάλιστα και αρκετά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια: διαταραχές του χωροχρονικού συνεχούς, λίγο από σωματίδιο Higgs, σκουληκότρυπες που επιτρέπουν το ταξίδι στον χρόνο, μαζί με τον σχετικό ρετρό τρόμο της πυρηνικής ενέργειας (υπάρχει πολύ Τσερνομπίλ εδώ), που δίνει την ώθηση για να τεθεί ο μηχανισμός σε κίνηση.

Στο «Stranger Things» τα πράγματα είναι απλούστερα. Το επιστημονικό πείραμα (ξανα)γεννά την παράλληλη διάσταση και το τέρας. Ο Κθούλου (Ντεμογκόργκον εν προκειμένω) πρέπει να καταστραφεί. Οσο για τους πρωταγωνιστές, από τη μια έχουμε τα τρομερά πιτσιρίκια του «Stranger Things», με 1-2 μόνο ενήλικους χαρακτήρες (π.χ. Γουινόνα Ράιντερ) σε πρώτους ρόλους.

Από την άλλη, στο «Dark» υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ισορροπία, με τους ρόλους μάλιστα των πιο ηλικιωμένων να μοιάζουν πιο ενδιαφέροντες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το πόσα και σε πόσες… εποχές έχουν δει τα μάτια τους.

Η τελευταία διαφορά, που έχει επίσης να κάνει με την απόχρωση της σκοτεινιάς στην κάθε σειρά, έγκειται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η αγνή φιλία, η οικογενειακή θαλπωρή, ο ρομαντικός έρωτας του «Stranger Things» ελάχιστη σχέση έχουν με τους περίπλοκους, σχεδόν τρομακτικούς δεσμούς των οικογενειών του «Dark». Το κοινό, πάντως, φαίνεται να τα εκτιμά εξίσου. Ξεγνοιασιά των ’80s – «σκελετοί» δεκαετιών, σημειώσατε «Χ».