Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο και «βουτιά» 5,18% για τις τράπεζες

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο και «βουτιά» 5,18% για τις τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες εκδηλώθηκαν κυρίως μέσω επιθετικών πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 5%. Οι πιέσεις μεταδόθηκαν και σε πολλά blue chips, με τον τζίρο ωστόσο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αν και αυξητικά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η σοβαρή επιδείνωση του κλίματος και οι έντονες ρευστοποιήσεις οφείλονται κυρίως στη διόρθωση που σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στο άνοιγμα της Wall Street, τη στιγμή που η ένταση με την Τουρκία συνεχίζεται διατηρώντας το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τα ελληνικά assets χαμηλό λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου που υπάρχει εδώ και εβδομάδες γύρω από το Χ.Α. και που δεν ευνοεί την αύξηση της έκθεσης των χαρτοφυλακίων σε αυτό. Ο Γενικός Δείκτης, ενώ εδώ και κάποιες μέρες προσπαθούσε με μικρά και προσεκτικά βήματα να προσεγγίσει τις 650 μονάδες, κατέληξε χθες να «σπάει» σημαντικά επίπεδα στηρίξεων και να προσγειώνεται στις 627 μονάδες, χαλώντας έτσι την τεχνική εικόνα και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,15% στις 627,56 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 623,52 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,17 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,15% στις 1.502,77 μονάδες, ενώ στο -1,12% και στις 825,36 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Ελλάκτωρ η οποία έκλεισε στο -14,61%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι Βιοχάλκο (-3,86%), ΕΧΑΕ (-3,61%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,31%), Titan (-3,06%), Σαράντης (-2,96%), ΑΔΜΗΕ (-2,64%) και ΕΛΠΕ (-2,48%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με «βουτιά» της τάξης του 5,18% στις 313,48 μονάδες, με την Eurobank να υποχωρεί κατά 6,31%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί με πτώση 5,64%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -5,01% και την Alpha Bank στο -3,57%. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της επισήμανε πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ ελκυστικές και αναμένεται να ανακάμψουν κλείνοντας το χάσμα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στα μηνύματα που θα δώσει η επενδυτική κοινότητα σε όλη τη διάρκεια του μήνα, όπου διεξάγονται σημαντικά roadshows με επίκεντρο κυρίως τις τράπεζες. Μετά το διαδικτυακό συνέδριο της Goldman Sachs, CEEMEA Banking Conference χθες, σειρά έχει στις 10-11 Σεπτεμβρίου το roadshow της Citigroup, Citi Virtual GEMS Conference 2020, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το καθιερωμένο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ATHEX 15th Annual Greek Roadshow, το οποίο θα γίνει επίσης διαδικτυακά, με τον μήνα να κλείνει με το 25th Annual Financials CEO Virtual Conference της Bank Of America, στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Η πορεία της οικονομίας και του τουρισμού καθώς και οι εξελίξεις γύρω από τις τράπεζες μετά τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, τα οποία αποδείχθηκαν ανθεκτικά, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των funds που παρακολουθούν την ελληνική αγορά και να δώσουν τον τόνο για τη συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή