Κέρδη 20,4 εκατ. από τον ΟΠΑΠ το α΄ εξάμηνο

Κέρδη 20,4 εκατ. από τον ΟΠΑΠ το α΄ εξάμηνο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά έσοδα προ εισφορών (Gross Gaming Revenue – GGR) ύψους 507,9 εκατ. ευρώ, που είναι μειωμένα κατά 34,8%, σε ετήσια βάση εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο ο ΟΠΑΠ. Το εν λόγω μέγεθος διαμορφώθηκε σε 179,6 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο της χρονιάς, έχοντας υποχωρήσει κατά 53,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, εξαιτίας της επιβολής περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού και της επακόλουθης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο εισηγμένος όμιλος τυχερών παιγνίων, η απόδοση μετά την πλήρη επαναλειτουργία των καταστημάτων, κατά το διάστημα 8 Ιουνίου – 30 Ιουνίου, επέστρεψε σε θετικό έδαφος. Επίσης, κατά τη διάρκεια και μετά το lockdown, ισχυρή υπήρξε η συνεισφορά της Kaizen Gaming (Stoiximan/Betano brands), σε συνδυασμό με τη διψήφια ανάπτυξη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ, ενώ τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα τοπικά lockdown και η αβεβαιότητα για το επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτούν συνετή διαχείριση και προσήλωση στην επιχειρησιακή λειτουργία, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.
Ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, το μεικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 37,1% και διαμορφώθηκε στο α΄ εξάμηνο 2020 σε 191,1 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο 2020 το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 68,8 εκατ. και είναι χαμηλότερο κατά 54,2% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων. Μετά την πλήρη επαναλειτουργία των καταστημάτων, τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) το α΄ εξάμηνο 2020 υποχώρησαν κατά 49,1% στα 102,5 εκατ. ευρώ ή κατά 43,4% σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και τα δύο χρόνια. Τα Ebitda β΄ τριμήνου 2020 ανήλθαν σε 16,2 εκατ. και είναι μειωμένα κατά 81,7% ή κατά 74,7% σε επαναλαμβανόμενη βάση. Μείωση κατά 6,9% ετησίως καταγράφουν και τα λειτουργικά έξοδα πρώτου εξαμήνου 2020, στα 124,8 εκατ., σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΟΠΑΠ, ο οποίος σε επίπεδο τριμήνου κατέγραψε σημαντική δημιουργία ταμειακών ροών διατηρώντας ισχυρή οικονομική θέση, όπως ανακοινώθηκε χθες. Ετσι, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 517,4 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς LTM (τελευταίων 12 μηνών) Ebitda διαμορφώθηκε στο 1,6x. Τα γερά θεμέλια του ΟΠΑΠ και τη δέσμευσή του να διανείμει οικονομική αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η εισηγμένη, φανερώνει και η διανομή μερίσματος χρήσης 2019 ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή, τον Αύγουστο.

Τα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο 2020 διαμορφώθηκαν στα 20,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 77,7% ή μειωμένα κατά 64,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και τα δύο χρόνια. Κατά το β΄ τρίμηνο υπήρξαν καθαρές ζημίες 15,1 εκατ. (από κέρδη 34,6 εκατ. ευρώ), που περιορίζονται σε – 4,9 εκατ., μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια.

«Οι αποφασιστικές και έγκαιρες ενέργειες του ΟΠΑΠ, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας για όλους τους εταίρους του, αντανακλώνται στα οικονομικά αποτελέσματα, που ήταν υγιή για μια ακόμη φορά, καθώς και στο εξελισσόμενο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμά του. Το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε βάσει των απαιτητικών προσδοκιών μας, καθώς επιτεύχθηκε η δημιουργία καθαρών ταμειακών ροών ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Στο μέλλον, στο επίκεντρο της προσοχής μας παραμένουν πρωτοβουλίες όπως η διαρκής βελτίωση των διαδικτυακών προϊόντων μας, οι έγκαιρες δράσεις ελέγχου του κόστους, η άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες εργασίας και η συνεχής υποστήριξη προς το δίκτυο και τους κοινωνικούς εταίρους μας», δήλωσε ο Jan Karas, acting CEO του ΟΠΑΠ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή