Μήνυμα Ρέγκλινγκ για δημοσιονομική σύνεση στην Ελλάδα

Μήνυμα Ρέγκλινγκ για δημοσιονομική σύνεση στην Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρέθηκε στο βήμα συνεδρίου του «Economist», στην Αθήνα.

«Αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση της 100ετίας. Δεν αναμένουμε (σ.σ. οι ευρωπαϊκές οικονομίες) να επιστρέψουν σε προ κρίσης επίπεδα πριν το 2022» τόνισε, μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε δε, ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να φθάσουν στο 10% του ΑΕΠ φέτος, προτού υποχωρήσουν στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, κάνοντας ειδική μνεία στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ έστειλε μήνυμα για περισσότερες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, με στόχο την στήριξη της ανάκαμψης. Όσον αφορά το μέτωπο των δημοσιονομικών, παράλληλα, διαμήνυσε ότι παρά τις υποστηρικτικές πολιτικές για τη διαχείριση της ύφεσης, υπάρχει ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης στην Ελλάδα.

Χθες, άλλωστε, κατά τις επαφές που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού έκανε λόγο για τριπλή πρόκληση (σ.σ. γεωπολιτική, υγειονομική και μεταναστευτική), κάτι το οποίο δικαιολογεί τις υπερβάσεις. «Κατανοούμε τους λόγους που το πρωτογενές πλεόνασμα γύρισε σε έλλειμμα» έσπευσε να επισημάνει, διαμηνύοντας δε ότι οι οικονομικές παρεμβάσεις ήταν σε γνώση του ESM.

Υποστήριξε ωστόσο, ότι το 2021 θα πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων και να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για συνετή δημοσιονομική πολιτική. Παρατηρήσεις έκανε και για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία ότι δεν θα μηδενιστούν ούτε έως τα μέσα του 2021.

ΕΚΤ: Κενό χρηματοδότησης προς τις ΜμΕ

Από την πλευρά του, ο Φάμπιο Πανέττα, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος μίλησε επίσης στο συνέδριο του «Economist», έκανε λόγο για κενό χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έκανε λόγο 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το κενό χρηματοδότησης των ΜμΕ παραμένει στο επίκεντρο, καθώς δεν αποκαθίσταται από τα αυξημένα δάνεια και τα μειωμένα επιτόκιο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η διασφάλιση των πιστώσεων θεωρείται σημαντική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, δεν παρέλειψε να καταστήσει αναγκαία την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, προκειμένου να στηριχθεί η διαδικασία μείωσης των «κόκκινων δανείων» και να εξασφαλιστεί επαρκής προσφορά πιστώσεων.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, εξήγησε, οι οποίες αφορούν τη βελτίωση του πλαισίου ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την αναθεώρηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, τη μείωση των δικαστικών υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων και την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν καταπέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή