ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απρόσμενη αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο

aprosmeni-ayxisi-ton-esodon-ton-aygoysto-561081733

Στα 6,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, ενώ, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις πηγών του οικονομικού επιτελείου, βαδίζει προς τα 10 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου ή 6% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν μια σημαντική βελτίωση τον Αύγουστο, όταν τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου, λόγω κορωνοϊού, στόχου του προϋπολογισμού και ελαφρώς μόνο μειωμένα, κατά 11 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου του αρχικού προϋπολογισμού.  

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη συνολική πορεία δημοσιονομικής εκτροπής και υψηλόβαθμη πηγή στο υπουργείο Οικονομικών ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση βαδίζει πλέον με βάση το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και προβλέπει ύφεση 8% και πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για το σύνολο της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ υποχωρεί στην περιοχή των 172 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα σκαρφαλώνει στα 10 δισ. ευρώ. 

Ο στόχος για το 2021

Το ίδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου είπε ότι για το 2021 ο προϋπολογισμός θα επιδιώκει ισορροπία, δηλαδή μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα, ενώ από το 2022 και μετά ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξε, θα συμβάλλουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι θα ενισχύσουν σημαντικά την ανάπτυξη. Υπολόγισε ότι τα πρώτα χρόνια οι εισφορές από το Ταμείο θα είναι 5-6 δισ. ευρώ ετησίως.
Σημειώνεται ότι ο στόχος του προϋπολογισμού για το 8μηνο ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, επομένως το άνοιγμα μεταξύ στόχου και πραγματοποίησης φτάνει στα 7,7 δισ. ευρώ.

Η συγκριτικά καλή πορεία του Αυγούστου οφείλεται κυρίως στην παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

«Τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. «Εφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκατ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι, δηλαδή, 400 εκατ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

»Η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. 

»Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή».

Συνολικά το 8μηνο, τα έσοδα από φόρους ήταν μειωμένα κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού (αλλά υψηλότερα κατά 370 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επικαιροποιημένο στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας), ενώ οι δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 4,3 δισ. ευρώ. 

Δαπάνες για τον κορωνοϊό

Η υπέρβαση αυτή των δαπανών οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε δαπάνες σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, η νέα τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε σε δήλωσή της ότι οι δαπάνες που έκανε το κράτος για άμεση στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη Αυγούστου. «Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες δαπάνες στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κ. Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ταμειακό κόστος των μέτρων έως το τέλος Αυγούστου ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ, αφού περιλαμβάνει δαπάνες 3,3 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, 3,1 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ, ενώ 2,6 δισ. ευρώ αφορούν μείωση εσόδων λόγω αναστολών πληρωμών. Η προστιθέμενη αξία των μέτρων αυτών αναμένεται να φτάσει τα 12 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου το ταμειακό κόστος θα είναι 11,5 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία 15 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων.