Στήριξη από επιλεγμένα blue chips και μικρή άνοδος στο Χ.Α.

Στήριξη από επιλεγμένα blue chips και μικρή άνοδος στο Χ.Α.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από αρκετή μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμου, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σε θετικό έδαφος, με τη βοήθεια κάποιων αγοραστικών δυνάμεων που ενεργοποιήθηκαν στις τελικές δημοπρασίες, διατηρώντας έτσι τη στήριξη των 660 μονάδων. Οι τράπεζες βρέθηκαν σε νέο κλοιό, ήπιων αυτή τη φορά πιέσεων, με επιλεγμένα blue chips να στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη.

Η αγορά έχει το βλέμμα στραμμένο στο 15ο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, και στα μηνύματα που θα δώσουν οι επενδυτές σχετικά με τις διαθέσεις τους απέναντι στις ελληνικές μετοχές οι οποίες, όπως έχουν σημειώσει και οι αναλυτές, αν και έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις, παραμένουν ευάλωτες. Μπορεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος να περιορίστηκε, ωστόσο ο παράγων Τουρκία παραμένει απρόβλεπτος, ενώ η εξέλιξη της πανδημίας και ο κίνδυνος ενός νέου lockdown και ο αντίκτυπός του στην πορεία του ΑΕΠ, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από τα NPEs των τραπεζών, επηρεάζουν τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, η οποία, όπως δείχνει και ο τζίρος, είναι χαμηλή.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 663,25 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας είχε βρεθεί στις 655,68 μονάδες (-0,83%) και ο τζίρος ανήλθε στα 46,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,26% στις 1.589,74 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,18% και στις 866,76 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σημαντικές στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips δόθηκαν από τις Βιοχάλκο (+8,48%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,91%), Aegean (+3,46%), «Μυτιληναίος» (+2,99%), Motor Oil (+2,48%) και «Ελλάκτωρ» (+2,04%).
Πιέσεων συνέχεια σημειώθηκε ωστόσο σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει 1,21% χαμηλότερα και στις 328,77 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει πτώση της τάξης του 1,67%, τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με απώλειες 1,59% και την Πειραιώς αμετάβλητη στο 1,18 ευρώ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να παλεύει να διασπάσει το τεχνικό εμπόδιο των 660-670 μονάδων, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η χαμηλού κόστους τεχνική αντίδραση, παρά τη μικρή αύξηση των συναλλαγών, έφερε δείκτες και μετοχές στις κοντινές αντιστάσεις τους. Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών δείχνουν ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρότερο από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Στον αντίποδα, οι ανακοινώσεις για είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή στην «Ελλάκτωρ», αλλά και η συμφωνία της Jumbo με ισραηλινή εταιρεία λιανικής για επέκταση μέσω franchise, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για διεργασίες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που χρειάζονται όμως χρόνο.

Η μικρή αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, αν και λειτούργησε καταλυτικά για την τεχνική αντίδραση της κεφαλαιαγοράς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μόνο το πρώτο επεισόδιο μιας μακροχρόνια και επώδυνης διαδικασίας και για τις δύο χώρες. Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα δεν αλλάζει όσο παραμένει χαμηλότερα των 660-670 μονάδων ο Γενικός Δείκτης και όσο ο τραπεζικός δείκτης παραμένει κάτω από τη ζώνη των 350-360 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή