Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley ​​​​​​​

Αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley ​​​​​​​

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική εμφανίζεται η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας πως η αγορά υποτιμά τον πολύ ισχυρό αντίκτυπο που έχουν οι τιτλοποιήσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών τους, οι οποίες, παρά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, προχωρούν. Παράλληλα, η αγορά υπερεκτιμά τις επιπτώσεις από τα δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών. Oπως τονίζει, ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κλάδο αναμένεται να είναι διαχειρίσιμος και ο στόχος των τραπεζών για μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5% παραμένει εφικτός με καθυστέρηση μόνο μερικών τριμήνων.

Επιπλέον, κατά την άποψή της, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου δεν έχουν επιδεινωθεί. Κατά τη Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικό προφίλ κινδύνου – απόδοσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις, οι οποίες κινούνται χαμηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας, μετά και την πτώση 57%-69% που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους από τις αρχές του έτους, ενώ οι ευκαιρίες που δημιουργεί η μείωση των NPEs υποτιμώνται από την αγορά, ιδίως για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha. Παρά τις αντιξοότητες λόγω COVID-19, η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναλλαγή Cairo και αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη των τιτλοποιήσεων και τον τρόπο με τον οποίο το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο, ενώ ανάλογο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Αναφερόμενη στη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών, επισημαίνει πως τα μορατόριουμ αντιπροσωπεύουν το 15%-24% των εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και σε περίπτωση που το ένα τέταρτο αυτών γίνει «κόκκινο» μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμών, οι δείκτες NPE θα αυξηθούν κατά 2,5%-4%, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της εκκαθάρισης των ισολογισμών και όχι σε μια νέα «κρίση» για τις τράπεζες. Στο βασικό της σενάριο εκτιμά πως ο νέος σχηματισμός NPEs το 2020 θα κινηθεί στα 6 δισ. ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο τα νέα NPEs θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ.

Οι ανησυχίες της αγοράς είναι κατανοητές, όπως σημειώνει, καθώς η ελληνική οικονομία οδεύει σε ύφεση 10,8% το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της, κάτι που θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες εκκαθάρισης των ισολογισμών τους. Ωστόσο, η Morgan Stanley θεωρεί ότι ο σχηματισμός νέων NPEs μετά τη λήξη των μορατόριουμ μπορεί να αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία τοποθετείται στο +5,3% το 2021, ενώ εκτιμά πως ακόμα και εάν η ελληνική οικονομία δεν βελτιωθεί έως τα μέσα του 2021, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επεκτείνει τα προγράμματα στήριξης, όπως το πρόγραμμα επιδότησης «Γέφυρα». Επιπλέον, σημειώνει ότι οι σημαντικοί πόροι που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μειώνουν την πιθανότητα ενός αρνητικού σεναρίου για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία, ενώ οι κίνδυνοι ανακεφαλαιοποίησης είναι πιο περιορισμένοι έναντι των προηγούμενων κρίσεων των ελληνικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή