Προσπάθεια διάσωσης του διαγωνισμού για τη νέα γραμμή 4 του μετρό

Προσπάθεια διάσωσης του διαγωνισμού για τη νέα γραμμή 4 του μετρό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύστατη προσπάθεια να διασώσει τον διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του μετρό έκανε η «Αττικό Μετρό». Η εταιρεία κατέθεσε χθες συμπληρωματικά στοιχεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου στο τέλος του μήνα εκδικάζονται οι προσφυγές των δύο συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, υποστηρίζοντας την αρχική απόφασή της να μην «κόψει» κανέναν από τους δύο. Τον τελικό λόγο, βέβαια, έχει το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, το οποίο δέχθηκε το «πάγωμα» του διαγωνισμού τον Απρίλιο, αναγνωρίζοντας πλημμέλειες στις τεχνικές προσφορές και των δύο κοινοπραξιών.

Οι δύο αποφάσεις του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ (50, 51/2020) αφορούσαν τις προσφυγές που έκαναν οι δύο κοινοπραξίες (Ακτωρ – Ansaldo – Hitachi και J&P Αβαξ – Ghella – Alstom Transport) κατά της «Αττικό Μετρό», ζητώντας η μία τον αποκλεισμό της άλλης από τον διαγωνισμό. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο είχε καταλήξει ότι και οι δύο προσφυγές είναι βάσιμες: για τη μεν κοινοπραξία υπό την «Ακτωρ», ότι κακώς η επιτροπή διαγωνισμού δέχθηκε την επανυποβολή στοιχείων (εν προκειμένω, για τον κλιματισμό των συρμών), καθώς αυτή συνιστούσε «αλλοίωση προσφοράς». Για τη δε κοινοπραξία υπό την J&P Αβαξ, ότι η επιτροπή δεν αιτιολόγησε επαρκώς αν η κοινοπραξία είχε υποβάλει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για ένα σύστημα (εν προκειμένω, ελέγχου συρμών). Ετσι το ΣτΕ διέταξε το «πάγωμα» του διαγωνισμού μέχρι την εξέταση των κυρίως προσφυγών (στο τέλος Σεπτεμβρίου).

Το μόνο «παράθυρο» που άφηνε η απόφαση του ΣτΕ για τη συνέχιση του διαγωνισμού ήταν η πληρέστερη αξιολόγηση της απόφασης της «Αττικό Μετρό» να μην «κόψει» καμία από τις δύο κοινοπραξίες. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, η επιτροπή διαγωνισμού της «Αττικό Μετρό» έλαβε νέα απόφαση, αιτιολογώντας περαιτέρω την προηγούμενη. Η νέα απόφαση εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και στη συνέχεια, χθες, υποβλήθηκε ως συμπληρωματικό υπόμνημα στο ΣτΕ για την εκδίκαση της υπόθεσης. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, το οποίο μπορεί να κάνει δεκτή μία από τις δύο προσφυγές (επομένως θα περάσει στο επόμενο και τελικό στάδιο μόνο ένας υποψήφιος), καμία από τις δύο (επομένως θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και των δύο κοινοπραξιών) ή και τις δύο (επομένως ο διαγωνισμός θα πρέπει να ακυρωθεί, καθώς οι εταιρείες θα έχουν αλληλοεξοντωθεί). Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι κατά την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών η κοινοπραξία υπό την «Αβαξ» συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία (88) έναντι εκείνης της αντιπάλου της (85,71).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή