Επενδύει στον κλάδο logistics η Prodea

Επενδύει στον κλάδο logistics η Prodea

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες επενδύσεις στον κλάδο των logistics προχώρησε η Prodea Investments κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνοντας τη στροφή των εταιρειών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Πριν από μία εβδομάδα, η διοίκηση της εισηγμένης ολοκλήρωσε την απόκτηση ενός ακινήτου 12.400 τ.μ. στην περιοχή του Μαρκόπουλου. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, που αφορά ένα κέντρο αποθήκευσης και διανομής, πλήρως μισθωμένο.

Παράλληλα, στις αρχές του καλοκαιριού η εισηγμένη προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% εταιρείας που διαθέτει οικόπεδο επί του οποίου κατασκευάζονται δύο νέα κτίρια εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών. Αν και το τελικό τίμημα τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση, η Prodea έχει μέχρι σήμερα καταβάλει ποσό 7 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή. Η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων κρίνεται ιδανική για τις ΑΕΕΑΠ αυτή την περίοδο, καθώς όχι μόνο προσφέρει υψηλές αποδόσεις, αλλά εμφανίζει και σημαντικές αντοχές στην οικονομική κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία.

Τον Αύγουστο η εισηγμένη προχώρησε και στην απόκτηση δύο κτιρίων γραφείων, ένα στην περιοχή του Χαλανδρίου, επιφάνειας 7.000 τ.μ., κι ένα στο κέντρο της Αθήνας (ο πωλητής ήταν ίδιος). Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 16,9 εκατ. ευρώ. Εκτός όμως από νέες επενδύσεις, η Prodea ολοκλήρωσε και μια πώληση, καθώς στις 6 Αυγούστου προχώρησε στη μεταβίβαση ακινήτου της στην Κόρινθο, αντί ποσού 2,94 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Prodea δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να διαθέσει προς πώληση ένα μέρος του χαρτοφυλακίου της, ιδίως ακίνητα που μισθώνονται από την Εθνική Τράπεζα (τραπεζικά υποκαταστήματα και γραφεία) και βρίσκονται, κυρίως, σε πόλεις της Περιφέρειας. Μάλιστα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, σχεδιαζόταν η διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων προς πώληση, μέσω διαγωνισμού.

Η πανδημία επηρέασε σημαντικά και την κερδοφορία της εισηγμένης κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ως αποτέλεσμα της αρνητικής επίδρασης που σημειώθηκε στις αξίες των ακινήτων της. Oπως ανακοίνωσε χθες η Prodea, τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν σε 16,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 112,8 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φετινή καταγραφή ζημίας 6,5 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αξιών του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην εύλογη αξία, όταν κατά την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν σημειωθεί κέρδη 73,88 εκατ. ευρώ. Αν δεν υπολογιστούν οι ζημίες από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία, αλλά και η αρνητική επίδραση των εταιρειών τουριστικής εκμετάλλευσης Aphrodite Hills Resort και The Cyprus Tourism Development Company στην Κύπρο, τότε τα καθαρά κέρδη της Prodea σημείωσαν αύξηση κατά 24,8% σε 38,4 εκατ. ευρώ, από 30,75 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα της Κύπρου (ξενοδοχείο και τουριστικό θέρετρο) υπέστησαν απώλειες 5,9 εκατ. ευρώ στην εύλογη αξία, ενώ και τα έσοδα εκμετάλλευσής τους μειώθηκαν φέτος σε 6,27 εκατ. ευρώ, από 11,45 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πάντως, η διοίκηση της Prodea εκτιμά ότι οι προσθήκες νέων επενδυτικών ακινήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, αλλά και φέτος, θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των εσόδων από μισθώματα κατά τη διάρκεια του 2020, αντισταθμίζοντας και τις απώλειες από την πανδημία και τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή