Κέρδη 9,501 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος ΜΕΤRΟ ΑΕΒΕ το 2019

Κέρδη 9,501 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος ΜΕΤRΟ ΑΕΒΕ το 2019

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αύξηση τζίρου και καθαρών κερδών έκλεισε το 2019 για τη ΜΕΤRΟ ΑΕΒΕ, η οποία δραστηριοποιείται στη λιανική με τα σούπερ μάρκετ My market και στη χονδρική με τα καταστήματα Metro Cash & Carry. Την ίδια στιγμή, συντηρητική παραμένει η εκτίμηση της διοίκησης για τις πωλήσεις κατά τη φετινή χρονιά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά στον δημοσιευμένο ισολογισμό της ότι «για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ η εκτίμηση για το 2020 δείχνει συγκρατημένη αύξηση στον τζίρο (της τάξεως περίπου του 2%) ανεξαρτήτως της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας». Πάντως, παρότι το οργανωμένο λιανεμπόριο βγήκε συνολικά κερδισμένο από την πανδημική κρίση και το lockdown, πιέσεις υφίσταται το δίκτυο χονδρικής της METRO AEBE λόγω του πλήγματος που έχει υποστεί ο κλάδος της horeca (φιλοξενία και εστίαση). 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσίευσε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το 2019 σε 1,25 δισ. ευρώ έναντι 1,19 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας αύξηση 5,8%. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν κατά την προηγούμενη χρονιά στα 180,41 εκατ. ευρώ, από 169,27 εκατ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση 6,58% ή 11,13 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τα αποτελέσματα μετά από φόρους, ο όμιλος κατέγραψε καθαρό κέρδος 9,501 εκατ. ευρώ το 2019, από 9,458 εκατ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου έφθασε τα 722,1 εκατ. ευρώ, από 721,7 εκατ. ευρώ το 2018. 

Σημειώνεται ότι ο τζίρος της ΜΕTRO AEBE προέρχεται από τις πωλήσεις λιανικής μέσα από τα καταστήματα My market, που αντιπροσωπεύουν και τα 2/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, αλλά και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα Metro Cash & Carry, δίκτυο πώλησης που αναμένεται η διοίκηση να υποστηρίξει κατά την τρέχουσα χρήση. 

Η εταιρεία το 2019 μετρούσε 50 καταστήματα χονδρικής πώλησης, εκ των οποίων το ένα είναι delivery center, 224 καταστήματα λιανικής, αλλά και τρία κέντρα διανομής στα Οινόφυτα Βοιωτίας, στη Μάνδρα Αττικής και στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Tα Μy market είναι καταστήματα 300-2.500 τ.μ., τα οποία κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε ιδιαίτερα εμπορικά σημεία. Ετσι, ο μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων βρίσκεται στην Αττική, ενώ, όσον αφορά την επέκταση του δικτύου, η πολιτική της εταιρείας στηρίζεται στην ανάπτυξη καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. 

Οπως αναφέρει ο ισολογισμός του ομίλου, το 2020 θα δοθεί από τη διοίκηση ιδιαίτερο βάρος στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας αλλά και στο δίκτυο χονδρικής μέσω των καταστημάτων Metro Cash & Carry. Επιπλέον, οι πωλήσεις του δικτύου λιανικής (My market) αναμένεται να αυξηθούν με ποσοστό που θα υπερβαίνει την τάση της αγοράς, ενώ το συγκεκριμένο δίκτυο υπολογίζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή