Η έξαρση της πανδημίας και η ένταση με την Τουρκία απειλούν την οικονομία

Η έξαρση της πανδημίας και η ένταση με την Τουρκία απειλούν την οικονομία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σοβαρή έξαρση της πανδημίας και η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων αποτελούν τους μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, σημειώνει η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius σε έκθεσή της.

Μετά δύο χρόνια με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση το 2020, όπως επισημαίνει. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 7% και 10% αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 9,5% φέτος. Ο τουρισμός μειώθηκε κατά 99% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και τον Μάιο, δεν υπήρξε πραγματική ανάκαμψη το καλοκαίρι και η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν και μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη ξεκίνησε στο τρίτο τρίμηνο, οι ετήσιοι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνουν αρνητικοί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Υποθέτοντας ότι η πανδημία θα τελειώσει σταδιακά, μια ισχυρή ανάκαμψη των επενδύσεων, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα οδηγήσει σε σημαντικό ριμπάουντ της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 7,5% το 2021, όπως εκτιμά, με την ανεργία να αναμένεται να περιοριστεί. Ωστόσο, εκτός από τη νέα έξαρση της πανδημίας, οποιαδήποτε επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να «χτυπήσει» τις οικονομικές επιδόσεις, ιδίως στον τομέα του τουρισμού (π.χ. εάν η Τουρκία ανοίξει ξανά τα σύνορα για τους πρόσφυγες ή υπάρξει αυξανόμενη στρατιωτική ένταση στο Αιγαίο). Παρά την πρόσφατη συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών, η σύγκρουση με την Τουρκία παραμένει ένας σοβαρός κίνδυνος για τη σταθερότητα στην περιοχή και τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, όπως προειδοποιεί.

Οσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Atradius τονίζει ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος, όμως παραμένει ευάλωτος στην ύφεση που σημειώνεται στην οικονομία λόγω της πανδημίας. Αν και το 2019 ο κλάδος επέστρεψε στην κερδοφορία και πριν από την τρέχουσα κρίση οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, ωστόσο όλα αυτά είναι πιθανό να αντιστραφούν, όπως εκτιμά, τη στιγμή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πολύ υψηλά. Πάντως, σημειώνει πως η πρόσφατη αύξηση των κινδύνων για τον κλάδο λόγω πανδημίας περιορίζεται εν μέρει από τις κυβερνητικές πολιτικές, που περιλαμβάνουν επιδοτήσεις επιτοκίου, πρόσθετες εγγυήσεις και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενη στην αύξηση των δαπανών λόγω κορωνοϊού, η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων επισημαίνει πως αν και το ελληνικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, στο 190% του ΑΕΠ το 2020, παραμένει διαχειρίσιμο, ενώ τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης παρέχουν σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή