Περιορισμένη άνοδος 0,15% στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος 0,15% στο Χρηματιστήριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή μεταβλητότητα κύλησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει ωστόσο σε θετικό έδαφος από την αρχή έως το τέλος των συναλλαγών. Ο τζίρος κινήθηκε στα γνώριμα χαμηλά επίπεδα, ενώ οι κινήσεις των επενδυτών ήταν συγκρατημένες πλην μερικών εξαιρέσεων, όπου επιλεγμένοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν σημαντικά της αγοράς (Ελλάκτωρ +7,13%, Τιτάν +2,52%, ΑΔΜΗΕ +2,47%). To διεθνές κλίμα ήταν πάντως υποστηρικτικό για μία ισχυρή άνοδο στο Χ.Α. η οποία δεν ήρθε ούτε ενδοσυνεδριακά, υπογραμμίζοντας το πόσο ευάλωτη παραμένει η εγχώρια αγορά, με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να παραμένει «ενεργός» και να κρατά τους επενδυτές σε απόσταση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 620,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,96 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,07% στις 1.461,77 μονάδες, στο +0,20% και στις 900,76 έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης με οριακές απώλειες 0,03% στις 280,57 μονάδες, παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη που άγγιξαν το 2,44%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 4,8%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξεως του 10,64%. Από τις αρχές του έτους, το Χ.Α. υποχωρεί κατά 32,34% και οι τράπεζες κατά 68,3%.

Για μία ακόμα εβδομάδα επαναλήφθηκε το μοτίβο υποχώρησης προς τα γνώριμα επίπεδα των πρόσφατων στηρίξεων της αγοράς, αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο και στα νούμερα των κρουσμάτων της πανδημίας, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά οδηγώντας σε τοπικά lockdown, όπως προσθέτει, τα οποία έχουν σαφές αντίκτυπο σε οικονομικούς κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική ένταση αναζωπυρώθηκε επαναφέροντας ακόμα και σενάρια εμπλοκής στο τραπέζι, τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν στο ήρεμο επενδυτικό κλίμα. Είναι προφανές ότι σε αυτούς τους δύο παράγοντες έχει πλέον εστιάσει το σύνολο της αγοράς την προσοχή του και είναι αναμενόμενη η επιφυλακτικότητα που βγαίνει ακόμα και σε θετικά ακούσματα ειδήσεων όπως η διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα επιτοκίων που συνιστούν ιστορικά χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή