Στο μικροσκόπιο των θεσμών οφειλές Δημοσίου, πτωχευτικό, προϋπολογισμός

Στο μικροσκόπιο των θεσμών οφειλές Δημοσίου, πτωχευτικό, προϋπολογισμός

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό το «ψιλό κόσκινο» των θεσμών περνούν από χθες το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να μπει και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank.

Η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών θα είναι σύντομη, ολοκληρώνεται σήμερα και διεξάγεται, φυσικά, με τηλεδιάσκεψη. Εχει προηγηθεί εξαντλητική προετοιμασία, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η αίσθηση που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε θετικό κλίμα. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση έχει την επιπλέον σημασία ότι συνδέεται με την εκταμίευση πόρων, μιας ακόμη δόσης των SMPs και ANFAs, κάτι που καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη μιας θετικής έκβασής της.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι στο τραπέζι, αν και είχε προηγηθεί διαπραγμάτευσή του με την Κομισιόν, προτού κατατεθεί. Οπως είναι γνωστό βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 8,2% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 7,5%, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το προβλεπόμενο πρωτογενές έλλειμμα είναι 6,2% του ΑΕΠ για φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2021.

Ως προς την έκταση της ύφεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το λεγόμενο consensus των περίπου 250 οικονομολόγων, κυρίως μεγάλων τραπεζών, την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με την κυβέρνηση για φέτος, αλλά βλέπει την ανάκαμψη πολύ πιο χαμηλά για το 2021.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία έρευνα consensus που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου, προβλέπεται ύφεση 8,2% φέτος και ανάκαμψη 4,4% το 2021, πιθανώς χωρίς να συνυπολογίζονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέγεθος των οποίων, πάντως είναι αβέβαιο. Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται ύφεση 7,5% και ανάκαμψη 5,3% το 2021. Ο ESM  αναμένεται να επαναφέρει κατά τη συζήτηση το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, αφού η εξόφλησή τους καθυστερεί, κυρίως λόγω των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων συντάξεων. Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει τρεις ακόμη μήνες παράταση στην προθεσμία για την εξόφλησή τους, που έληγε κανονικά στα μέσα του 2021.

Στα χρηματοπιστωτικά αναμένεται να συζητηθεί ο νέος πτωχευτικος κώδικας, με τις πληροφορίες να μιλούν για έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν βελτιώσεις στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι εκκρεμότητες με τον νόμο Κατσέλη. Προβλέπεται, τέλος, να συζητηθεί και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία ενός σχήματος διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (bad bank).
Νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ

Εκ μέρους της ΕΚΤ, ένα νέο πρόσωπο, ο Μάρτιν Μπάιστερμπος (Martin Bijsterbosch) ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα, διαδεχόμενος τον Φραντσέσκο Ντρούντι που ηγήθηκε της ομάδας από τον Μάρτιο του 2016.

«Ο Φραντσέσκο Ντρούντι ηγήθηκε ακούραστα της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα τα τελευταία 4,5 χρόνια», είπε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Ο Μάρτιν Μπάιστερμπος είναι στην ΕΚΤ από το 2001. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών, την Αντιπροσωπεία της ΕΚΤ στην Ουάσιγκτον και τη Γενική Διεύθυνση Μακροπροληπτικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Eχει συμμετάσχει σε αποστολές χωρών που βρέθηκαν σε κρίση, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
Στη χθεσινή συζήτηση της αξιολόγησης συμμετείχε ο κ. Ντρούντι, ο οποίος θα εξακολουθήσει να προσφέρει την εμπειρία του στην ομάδα για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή