Συνεργασία Eλλάκτωρ – ΕDPR στα αιολικά

Συνεργασία Eλλάκτωρ – ΕDPR στα αιολικά

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ μεταξύ της «Eλλάκτωρ» και της ΕDP Renewables, του τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού αιολικής ενέργειας στον κόσμο, που ανακοινώθηκε χθες, μετατόπισε το ενδιαφέρον του κλάδου από την έντονη διαμάχη για το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Η συμφωνία, όπως ανακοίνωσε η «Eλλάκτωρ», αφορά την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της «Ελλάκτωρ», ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία τής από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Το πρώτο στάδιο υλοποίησης της ανωτέρω συνεργασίας αφορά την απόκτηση και από κοινού ανάπτυξη από την «Ελλάκτωρ» και την EDP Renewables δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων μέγιστης ισχύος 436,8 MW στον Νομό Ευβοίας, ενώ σταδιακά θα υλοποιηθούν και τα επόμενα τμήματα της συμφωνηθείσας συνεργασίας. Το σύνολο της επένδυσης αφορά κατά κύριο λόγο αιολικά πάρκα «υπό ανάπτυξη», δηλαδή σε άδειες (810 MW), και αιολικά πάρκα «έτοιμα για κατασκευή» (90 MW). Tα λειτουργούντα σήμερα από την «Ελλάκτωρ» 491 MW δεν συνδέονται με τη συμφωνία, η οποία στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της σε λειτουργία μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια. Για την υλοποίηση των έργων δεν θα συσταθεί κοινή εταιρεία, αλλά τα δύο μέρη θα συμμετάσχουν από κοινού σε 8 υφιστάμενα SPVs (οχήματα ειδικού σκοπού) με ισότιμα ποσοστά, εναλλάσσοντας συμμετοχές 51%-49%.  
Η EDP Renewables αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στον κόσμο και τον δεύτερο στην Ευρώπη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GV. H πορτογαλική εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση 14,7 δισ. ευρώ, έχει υπογράψει από πέρυσι μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ και με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», το οποίο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν επηρεάζεται από τη συνεργασία με την «Eλλάκτωρ», καθώς αφορά μικρότερου μεγέθους έργα. Αφορούσε τη διερεύνηση της δυνατότητας για την από κοινού κατασκευή έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200-250 MW. H ΕDPR έχει διασφαλίσει ήδη παρουσία στη χώρα μας συμμετέχοντας στις δημοπρασίες της ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια και, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σπυρίδων Μαρτίνης, chief operating officer offshore & chief development officer της εταιρείας, με αφορμή τη συνεργασία με την «Eλλάκτωρ», προσβλέπει στο να αναλάβει «ηγετικό ρόλο στη μετάβαση της οικονομίας της χώρας σε ένα πιο σύγχρονο, αύταρκες και φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο. Η “Ελλάκτωρ” αποτελεί τον ιδανικό εταίρο στην ελληνική αγορά και είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε σήμερα αυτό που προβλέπουμε ότι θα είναι μια γόνιμη σχέση». 

Η EDPR θα συνεχίσει να εξετάζει ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αναπτύσσοντας επικερδή έργα που εστιάζονται σε χώρες με χαμηλό επενδυτικό ρίσκο και ρυθμιστική σταθερότητα, δήλωσε ο κ. Μαρτίνης. Για δικαίωση της στρατηγικής της εταιρείας που δρομολογήθηκε από το 2018,  θέτοντας τις ΑΠΕ ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης του ομίλου, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Ελλάκτωρ» Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. «Σήμερα, η στρατηγική μας αυτή δικαιώνεται, με την εμπιστοσύνη του 4ου μεγαλύτερου παραγωγού αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, για την υλοποίηση μιας επένδυσης που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας η «Ελλάκτωρ» αναδεικνύεται περαιτέρω ως πόλος έλξης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών, ικανή να δημιουργήσει συμμαχίες που «χτίζουν» το επενδυτικό προφίλ της χώρας, υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και προστατεύουν το περιβάλλον. Σημειώνεται πως η συμφωνία των δύο πλευρών για τις υπόλοιπες διακριτές ομάδες αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος περίπου 460 ΜW, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του νέου έτους, με τη διευθέτηση των επιμέρους τεχνικών λεπτομερειών και την υπογραφή των τελικών εγγράφων της συναλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή