Εντονες πιέσεις και πτώση 1,79% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εντονες πιέσεις και πτώση 1,79% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξαφνική επίθεση των πωλητών, η οποία ξεκίνησε περίπου την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και εντάθηκε όσο πλησίαζε το τέλος της, έστειλε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες και χαμηλά πέντε μηνών, ενώ όλο και πιο κοντά στα ιστορικά χαμηλά κινείται πλέον ο τραπεζικός δείκτης μετά τη χθεσινή «βουτιά». Αλώβητη από το sell-off δεν έμεινε ούτε η υψηλή ούτε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 16.00 περίπου τα πράγματα στο Χ.Α. κυλούσαν ήρεμα. Εγχώριοι αναλυτές αποδίδουν τις έντονες ξαφνικές ρευστοποιήσεις στην επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας στη χώρα, που οδηγεί σε νέα αυστηρά μέτρα, καθώς και στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, γεγονότα που αυξάνουν την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,79% στις 608,90 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας προσγειώθηκε στις 607,75 μονάδες και στο -1,97%, με τον τζίρο να κινείται στα 47,52 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,82% στις 1.435,89 μονάδες, ενώ στο -1,64% και στις 889,15 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. «Φωτεινή» εξαίρεση του… κόκκινου που κυριάρχησε σε όλο το ταμπλό των blue chips ήταν η μετοχή της «Ελλάκτωρ», η οποία έκλεισε στο +0,66%. Από εκεί και πέρα, οι πιέσεις ήταν έντονες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι Βιοχάλκο (-5,51%), ΟΤΕ (-3,72%), Fourlis (-3,44%), Aegean (-3,11%), ΕΛΠΕ (-2,53%) και Τιτάν (-2,33%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,51% στις 273,47 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 3,85%, την Eurobank να κλείνει στο -1,83%, την Εθνική στο -4,47% και την Πειραιώς στο -5,58%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν υπάρχει «λευκός ιππότης» όπως είναι η ΕΚΤ για τα ομόλογα, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ετσι, όχι μόνο δεν ακολούθησε το πρόσφατο ράλι αντίδρασης των ξένων αγορών, πλην ελαχίστων μετοχών, αλλά ενσωμάτωσε αμέσως όλες τις αρνητικές ειδήσεις. Συνεχίζει δε να επιβαρύνει αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του όσο και στις τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Η έγκυρη διάσπαση των 612 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, όπως τονίζει, προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 605, 590 και 585 μονάδες. Θα πρέπει άμεσα (κλείσιμο εβδομάδας) να επανέλθει άνω των 615 μονάδων για να έχουμε αμυδρές ελπίδες για επαναπροσέγγιση της ζώνης των 625-630 μονάδων.

Ωστόσο, το διεθνές σκηνικό δεν βοηθά, ενώ στα ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει προς το παρόν κάποια τάση βελτίωσης ή αποκλιμάκωσης. Η νέα έξαρση της πανδημίας, η επανεμφάνιση των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το πακέτο τόνωσης, η ανησυχία για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, πλήττοντας κυρίως τις αναπτυσσόμενες αγορές, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία, όπως επισημαίνει. Το νέο κερασάκι στις αρνητικές ειδήσεις είναι ότι το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θα ξεκινήσει αρχές του 2021, λόγω διαφωνιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πολύ τραυματισμένη ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή