Ξεκίνησε ανοδικά, αλλά έκλεισε με πτώση το Χρηματιστήριο

Ξεκίνησε ανοδικά, αλλά έκλεισε με πτώση το Χρηματιστήριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ενδοσυνεδριακά, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να δώσει μια ισχυρή αντίδραση μετά την «ηχηρή» πτώση της Δευτέρας, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Οι πωλητές κυριάρχησαν για ακόμη μία ημέρα στο Χ.Α., το οποίο, αν και ξεκίνησε ανοδικά, δεν μπόρεσε τελικά να αμυνθεί των πιέσεων που δέχθηκαν αρκετοί τίτλοι στο ταμπλό και να επανακτήσει τις 600 μονάδες, ειδικά τη στιγμή που οι τραπεζικές μετοχές «γύρισαν» στα αρνητικά στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης. Τελικά ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πολύ δύσκολος για την αγορά φέτος, κόντρα στην παράδοση που τον θέλει θετικό μήνα. Δεδομένου ότι η κατάσταση με την πανδημία, τόσο εσωτερικά όσο και στις υπόλοιπες χώρες, επιδεινώνεται, με όλο και πιο αυστηρά περιοριστικά μετρά να επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις, για ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την πορεία των οικονομιών και την επίτευξη της ανάκαμψης, το υπόλοιπο του έτους αναμένεται ανάλογα δύσκολο για το Χ.Α.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,14% στις 595,16 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό των blue chips ήταν μοιρασμένη, με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση 0,39% στις 1.397,27 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Aegean (-5,63%), ΟΠΑΠ (-4,10%) Coca-Cola (-3,92%) και Motor Oil (-2,64%), ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+3,26%), ΕΥΔΑΠ (+3,23%), Μυτιληναίος (+2,46%) και ΟΤΕ (+2,43%).  Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση σημειώθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις (Cenergy +7,26%, Profile +3,47%), οδηγώντας τον σχετικό δείκτη σε άνοδο της τάξης του 1,05% και τις 881,44 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 250,57 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει οριακή άνοδο (+0,14%), την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,21%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -1,27% και τη Eurobank στο -0,33%.

Η έξαρση των κρουσμάτων προκαλεί την κινητοποίηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, με τα περιοριστικά μέτρα να πλήττουν τις οικονομίες διαμορφώνοντας πλέον την εκτίμηση ότι η ύφεση για το 2020 θα ακολουθήσει το δυσμενές σενάριο, ενώ η επανεκκίνηση των οικονομιών προς αναπτυξιακή κατεύθυνση ίσως καθυστερήσει, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Με τα παραπάνω δεδομένα, οι αγορές προσπέρασαν τις εκθέσεις των S&P και DBRS, την επιτυχή έκδοση του ομολόγου του ΟΠΑΠ καθώς και την κινητικότητα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή, με τις εξελίξεις σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελούν αρνητικό καταλύτη, καθώς αρκεί η αναφορά σε ΑΜΚ τραπεζών για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τους θεσμικούς επενδυτές, εξαιτίας των τραυματικών εμπειριών από την περίοδο 2013-15.

Ως αποτέλεσμα, τονίζει ο κ. Τζάνας, διακόπηκε η εξάμηνη περίοδος συσσώρευσης στο ελληνικό Χρηματιστήριο και καθώς απέτυχαν οι πολλαπλές προσπάθειες να υπερπηδηθεί η περιοχή των 650 μονάδων του Γενικού Δείκτη, συντελέστηκε η καθοδική διαφυγή με τη διάσπαση των 600 μονάδων. Η περιοχή των 585 μονάδων συνιστά το εγγύτερο όριο στήριξης, ενώ το υφεσιακό σκηνικό και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συντηρούν το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του Χ.Α. ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή