Δύο προσφορές για τον δείκτη λιανικών τιμών τηλεπικοινωνιών

Δύο προσφορές για τον δείκτη λιανικών τιμών τηλεπικοινωνιών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατά τον δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη δημιουργία δείκτη λιανικών τιμών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου. Το έργο, που είναι ύψους 595,2 χιλ. ευρώ, θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών τη διαμόρφωση σαφούς εικόνας για το ύψος των τιμών των προγραμμάτων που προσφέρουν οι πάροχοι. Κατά πληροφορίες, έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να επιλεγεί ο ανάδοχος που θα δημιουργήσει τον δείκτη τιμών, ο οποίος, συμβατικά, προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμος σε χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης λιανικών τιμών που σχεδιάζει η ΕΕΤΤ θα είναι κατ’ αντιστοιχία της ευρωπαϊκής πρακτικής για τον υπο-δείκτη τιμών στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI). Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να διαμορφωθεί ένα τεκμηριωμένο πλαίσιο συγκριτικής αξιολόγησης των τιμών στις τηλεπικοινωνίες, μέσω του οποίου θα καταδεικνύεται εάν οι τιμές είναι προσιτές, εάν αυξάνονται ή μειώνονται κ.λπ. Για την αποτίμηση της «προσιτότητας» των τιμών, ο ανάδοχος θα αξιοποιήσει στοιχεία της ΕΕΤΤ για το μέσο έσοδο ανά χρήστη, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την κατά κεφαλήν δαπάνη και το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η αποτίμηση του επιπέδου των τιμών θα στηριχθεί στην εξέταση είτε των πακέτων υπηρεσιών είτε του αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» υπηρεσιών, το οποίο στηρίζεται σε διαφορετικά σενάρια χρήσης, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η ΕΕΤΤ.

Στο παρελθόν έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση τουλάχιστον δύο μελετών –πέραν του δείκτη DESI– ανεξάρτητων φορέων. Πρόκειται για την έρευνα της φινλανδικής εταιρείας Rewheel βάσει της οποίας η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΟΣΑ ως προς το κόστος των gigabyte δεδομένων, με κριτήριο το εάν υπάρχουν προγράμματα 4G κινητής που περιλαμβάνουν 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιότερη απάντηση της ΕΕΤΤ, τέτοιου είδους προγράμματα είναι διαθέσιμα στην αγορά. Πάντως, οι πάροχοι το τελευταίο διάστημα προσφέρουν απεριόριστο χρόνο ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα και περισσότερα δεδομένα κινητής χωρίς αλλαγή στις τιμές των παγίων.

Η έτερη έρευνα προέρχεται από τη βρετανική εταιρεία cable.co.uk βάσει της οποίας το μέσο κόστος 1 GB στην Ελλάδα είναι ακριβό και υπολογίζεται σε 8,5 ευρώ. Ωστόσο, κατά την ΕΕΤΤ, για την κατάρτιση της συγκεκριμένης μελέτης επιλέχθηκαν μόλις 12 προγράμματα από την Ελλάδα, εκ των δεκάδων διαθέσιμων, δεν είναι γνωστό ποια είναι αυτά, τι περιλαμβάνουν και σε ποια κριτήρια επιλογής βασίστηκαν, ενώ τα ευρήματα της μελέτης δεν συνάδουν με αυτά της πρόσφατης έκθεσης DESI 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή