Τέταρτη κατά σειρά ημέρα ανόδου στο Χρηματιστήριο

Τέταρτη κατά σειρά ημέρα ανόδου στο Χρηματιστήριο

Το εκλογικό θρίλερ διαρκείας στις ΗΠΑ, αν και προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, δεν… πτόησε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκλογικό θρίλερ διαρκείας στις ΗΠΑ, αν και προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, δεν… πτόησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ύστερα από αρκετές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις κατάφερε να κλείσει στα θετικά με τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, καθώς και πολλών blue chips, έστω και αν δεν έλειψαν οι ρευστοποιήσεις σε τίτλους που είχαν δώσει κέρδη τις προηγούμενες ημέρες. Με τους διεθνείς αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν πως, ανεξαρτήτως της χθεσινής αντίδρασης της Wall Street, οι εξελίξεις γύρω από το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης αναμένεται να οδηγήσουν σε αρκετή αστάθεια στις αγορές και το κλίμα θα παραμείνει αρκετά ευάλωτο στο επόμενο διάστημα, για ό,τι σημαίνει αυτό για το Χ.Α., τη στιγμή που και η νέα έξαρση της πανδημίας έχει ενισχύσει τους φόβους για την πορεία της οικονομίας. Πάντως τα επίπεδα των 582-585 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη θεωρούνται κρίσιμα για την αγορά και η διακράτησή τους θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια. Αντίθετα, η πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι ξεκάθαρη, με τους κρατικούς τίτλους να σημειώνουν νέο ράλι και τον ΟΔΔΗΧ νέο ρεκόρ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 588,24 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 590,20 μονάδες (+0,98%) και ο τζίρος ανήλθε στα 33,15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,77% στις 1.386,03 μονάδες, με τις Aegean (+4,10%), Μυτιληναίος (+2,71%) και ΟΠΑΠ (+2,60%) να ξεχωρίζουν. Στο +0,57% και στις 876,28 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,68% στις 250,44 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει στο +4,94%, την Εθνική στο +2,71%, τη Eurobank στο +2,28% και την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,98%.

Η υπέρβαση του ορίου των 582 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι ελπιδοφόρο μήνυμα σε σχέση με τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, όπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ομως, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών σε σχέση με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανακήρυξη του νέου προέδρου. Στον αντίποδα, η αμφισβήτηση του αποτελέσματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταράξεις στη Wall Street και κατ’ επέκταση σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική της πολιτικής αβεβαιότητας έστειλε πολλούς επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις στην αγορά ομολόγων και ειδικά της περιφέρειας της Ευρωζώνης, οδηγώντας και χθες σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 0,849% με πτώση 6,7% από τα επίπεδα της Τρίτης, ενώ νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσε η απόδοση του 5ετούς στο 0,14% και πτώση 29%. Το ευνοϊκό αυτό περιβάλλον, χάρη και στη μεγάλη στήριξη του PEPP της ΕΚΤ, οδήγησε σε άλλη «ιστορική» δημοπρασία για τον ΟΔΔΗΧ, όπου το επιτόκιο των εντόκων 13 εβδομάδων κινήθηκε και πάλι σε αρνητικά επίπεδα και στο -0,2% (έναντι -0,16% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία τον Οκτώβριο), το οποίο και αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τη συγκεκριμένη διάρκεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή