Κέρδη 102 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Mytilineos στο εννεάμηνο

Κέρδη 102 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Mytilineos στο εννεάμηνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνθεκτικές οικονομικές επιδόσεις παρουσίασε η Mytilineos στο εννεάμηνο, καθώς κατάφερε να απορροφήσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της πανδημίας αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που κατά κύριο λόγο πηγάζουν από τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Ισχυρό ανάχωμα στους κραδασμούς της κρίσης στο δύσκολο εννεάμηνο του 2020 αποτέλεσαν οι υψηλές επιδόσεις του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αλλά και η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το εννεάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών και το EBITDA ανήλθαν σε 1.341 εκατ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση να παραμένει στα επίπεδα του 1. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 562 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,87 με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εταιρεία διατηρεί σήμερα συνολική ρευστότητα σε μετρητά και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. 

Ενέργεια

Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου συνέχισε να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2020, παρά τη μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (-4,8%) λόγω πανδημίας, αλλά και τις κατά 35% χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Η Μytilineos επωφελήθηκε σημαντικά από την ανάδειξη του φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, καθώς ο λιγνίτης υποχώρησε κατά 50,6%, δεδομένης της πρόσβασης σε ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου που έχει διασφαλίσει αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της υψηλής ιδιοκατανάλωσης και της δυναμικής παρουσίας της στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας και των γειτονικών αγορών των Βαλκανίων. Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο κέρδους των θερμικών μονάδων της αυξήθηκε κατά 55% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου διαμορφώθηκε το εννεάμηνο σε 664,6 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 49,6% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 700,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το ΕΒΙΤDΑ ανήλθε σε 122,3 εκατ. ευρώ έναντι 73,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019. Ειδικά στο γ΄ τρίμηνο η επίδοση του τομέα αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, με το ΕΒΙΤDA να διαμορφώνεται σε 51 εκατ. έναντι 23 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. 
Μεταλλουργία

Στον τομέα της μεταλλουργίας, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου οδήγησε σε αύξηση των τιμών αλουμίνας και αλουμινίου συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες σε επίπεδο εννεαμήνου. Ο κύκλος εργασιών του τομέα διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο στα 365 εκατ. ευρώ έναντι 440,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και το ΕΒΙTDA σε 104 εκατ. ευρώ έναντι 130,4 εκατ. ευρώ. 

Ανάλογη επίδοση με αυτή της αντίστοιχης περιόδου του 2019 είχε ο τομέας ανάπτυξης ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, ενώ χαμηλή ήταν η επίδοση του τομέα ολοκληρωμένων έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Η Mytilineos εκτιμά ότι ο ανανεωμένος αυτός τομέας αναμένεται να αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα από το δ΄ τρίμηνο του 2020, με αφετηρία την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου εντός του 2020, την εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων, αλλά και την ανάληψη νέων έργων ενόψει και των προτάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή