Πτωτικά κινούνται οι τιμές στην αγορά εξοχικής κατοικίας

Πτωτικά κινούνται οι τιμές στην αγορά εξοχικής κατοικίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρο τέλος αναμένεται να λάβει η τροχιά ανάκαμψης στην οποία είχε εισέλθει δειλά δειλά η αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας. Η επιβολή νέων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ακριβώς με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, έχει ήδη επιφέρει αναστάτωση στην αγορά και οι προβλέψεις των φορέων του κλάδου για τους επόμενους μήνες είναι απαισιόδοξες. «Την τελευταία διετία, οι ζητούμενες τιμές είχαν καταγράψει άνοδο, ιδίως στην περιοχή της Αράχωβας, η οποία, λόγω εγγύτητας με την Αθήνα, εμφανίζει και τη μεγαλύτερη ζήτηση συγκριτικά με άλλους χειμερινούς προορισμούς.

Ωστόσο, η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία και στα εισοδήματα των νοικοκυριών αναμένεται να ανακόψουν την τάση αυτή, πιέζοντας εκ νέου τις τιμές των χειμερινών εξοχικών», σημειώνει στην «Κ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οι ζητούμενες τιμές στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας ενισχύθηκαν κατά 13% προσεγγίζοντας τα 1.615 ευρώ/τ.μ. έναντι 1.425 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Ανοδο κατά 8% είχαν σημειώσει οι τιμές στην περιοχή και το 2019 (σε σχέση με το 2018). Ετσι, η σωρευτική άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης εξοχικών κατοικιών στην Αράχωβα την τελευταία διετία αγγίζει το 24%. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν 46% χαμηλότερες από το προηγούμενο υψηλό των 3.000 ευρώ/τ.μ., που είχε καταγραφεί το 2008.

Μπορεί οι τιμές στην Αράχωβα να σημείωσαν άνοδο την τελευταία διετία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πολλαπλασιάστηκε και ο όγκος των συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να παραβλέπει κανείς και το γεγονός ότι πολλά ακίνητα στην περιοχή είναι προσημειωμένα στις τράπεζες και η πώλησή τους εμπλέκει και τις τελευταίες, που έχουν τον τελευταίο λόγο. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, «όντως οι τιμές ενισχύθηκαν, αλλά οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν κάποια ιδιαίτερη άνοδο ώστε να δικαιολογούνται οι αυξήσεις αυτές. Ο όγκος των πωλήσεων παρέμεινε σχετικά χαμηλός, ωστόσο βελτιώθηκε η ψυχολογία στην αγορά λόγω της οικονομικής ανάκαμψης, με αποτέλεσμα οι πωλητές να αναζητήσουν καλύτερες τιμές για τα ακίνητά τους».

Ωστόσο, η εικόνα αυτή περιορίστηκε στην Αράχωβα, καθώς η πανδημία επέδρασε αρνητικά στους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών της Geoaxis, στα Τρίκαλα Κορινθίας, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 11,3% φέτος, σε 1.112 ευρώ/τ.μ., ενώ πτώση της τάξεως του 10% σημειώθηκε και στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, με τις τιμές να υποχωρούν σε 1.115 ευρώ/τ.μ. έναντι 1.240 ευρώ/τ.μ. στο τέλος του 2019. Μικρότερη ήταν η πτώση των τιμών στο Καρπενήσι, καθώς διαμορφώνονται σήμερα σε 1.275 ευρώ/τ.μ., 3,8% χαμηλότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε σχέση με το 2008, η εικόνα είναι αποκαλυπτική της διόρθωσης ή καλύτερα της κατάρρευσης που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη αγορά, όπου σημειώθηκαν «υπερβολές» τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, οι σημερινές τιμές στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας είναι 66% χαμηλότερες, στα Τρίκαλα Κορινθίας είναι 51% χαμηλότερες, ενώ στο Καρπενήσι βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 45% έναντι του 2008.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Geoaxis, Γιάννη Ξυλά, «η αγορά των χειμερινών εξοχικών κατοικιών επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από την πρόσφατη οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2008 και χιλιάδες σπίτια να παραμένουν απούλητα.

Ακόμα και σήμερα, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ήπια». Ο κ. Ξυλάς συμπληρώνει ότι «παρά την αύξηση στις ζητούμενες τιμές την τελευταία διετία, αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν στην ανέγερση πολυτελών χειμερινών εξοχικών στηριζόμενοι σε τραπεζικό δανεισμό, με συνολικό κατασκευαστικό κόστος 1.500 ευρώ/τ.μ. (μαζί με την αγορά της γης), εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι, αφού, ακόμα και αν πωλούσαν τα ακίνητά τους σε τιμές κάτω του κόστους, δεν υπάρχουν αγοραστές». Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά το Λιβάδι της Αράχωβας, όπου καταγράφηκε κατασκευαστικός «οργασμός», στα όρια της υπερβολής, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν δεκάδες συγκροτήματα που παραμένουν απούλητα. Κατά τον κ. Ξυλά, η επιστροφή των αγοραστών στη συγκεκριμένη αγορά θα απαιτήσει την πλήρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αυτή θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα, μετά και το φετινό πισωγύρισμα που καταγράφηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή