Σκληρό παζάρι για τη Vivartia από το fund CVC

Σκληρό παζάρι για τη Vivartia από το fund CVC

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα επίπεδα των 600 εκατομμυρίων ευρώ σπρώχνουν την αποτίμηση της Vivartia οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital, της Marfin Investment Group και των πιστωτριών τραπεζών της ελληνικής εταιρείας τροφίμων. Το fund ζήτησε και έλαβε την Παρασκευή παράταση της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη MIG, βασικό μέτοχο της Vivartia, έως τα τέλη Νοεμβρίου. 

Στο κάδρο ως διεκδικητής της Vivartia, όμως, παραμένει και το τσεχικών συμφερόντων Emma Capital, το οποίο περιμένει τη σειρά του για να διαπραγματευθεί με μετόχους και πιστωτές. Η εικόνα αυτή βάζει σε πλεονεκτική θέση τη MIG, που βλέπει δύο ισχυρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια να ανταγωνίζονται για τη θυγατρική της. 

Τι προσφέρει το fund

Σύμφωνα με πληροφορίες, το CVC Capital φέρεται να έχει προσφέρει στη MIG 175 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ανάληψη των δανείων ύψους 425 εκατομμυρίων που βαρύνουν τη Vivartia και τις θυγατρικές της. Ομως, το fund «τρέχει» παράλληλη διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες της Vivartia, με στόχο αφενός να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και αφετέρου, και κυρίως, να απελευθερώσει την καθεμία θυγατρική της Vivartia (ΔΕΛΤΑ, «Μπάρμπα Στάθης», εστίαση) από εξασφαλίσεις των άλλων δύο. Επιδιώκει, με άλλα λόγια, να ανατρέψει το ισχύον καθεστώς, με βάση το οποίο το σύνολο των δανείων ύψους 425 εκατομμυρίων είναι εξασφαλισμένο με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Vivartia, και να επιμερίσει στην καθεμία εταιρεία τα δάνεια με τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει κατά το δοκούν.

Αλλά ο λόγος που υπάρχει αυτή η αρχιτεκτονική στις τραπεζικές υποχρεώσεις της Vivartia και των θυγατρικών της είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες, προ λίγων ετών, προσπάθησαν και πέτυχαν να μειώσουν το ρίσκο τους από τις πιο αδύναμες θυγατρικές. Εν προκειμένω την εστίαση, η οποία φέρει και δυσανάλογα υψηλό δανεισμό. Το θέμα είναι ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα, που η πανδημία και οι απαγορεύσεις που τη συνοδεύουν έχει πλήξει κυρίως την εστίαση συγκριτικά με τις άλλες δύο θυγατρικές, δηλαδή τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ και την εταιρεία κατεψυγμένων «Μπάρμπα Στάθης». Σε γενικές γραμμές, από τα 425 εκατ. του δανεισμού, τα 50 εκατ. αφορούν την «Μπάρμπα Στάθης», τα 100 εκατ. τη ΔΕΛΤΑ, άλλα 100 εκατ. τη μητρική Vivartia και 170 εκατ. βαρύνουν τον βραχίονα της εστίασης. Από αυτά τα 170 εκατ., τα 20 εκατ. αφορούν την Πειραιώς και τα υπόλοιπα τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Οι τελευταίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αξίωσαν από το CVC την αποπληρωμή αρχικά περίπου 50 εκατομμυρίων και πλέον του 50% σχεδόν των ονομαστικών απαιτήσεών τους, δηλαδή 75 εκατ., για να συναινέσουν να επιμερίσουν τις εξασφαλίσεις των παραπάνω δανείων στα περιουσιακά στοιχεία της κάθε εταιρείας. Το CVC φέρεται να είχε συναινέσει στην καταβολή έως και 50 εκατ. και να εξετάζει τώρα την προοπτική να προσεγγίσει τα 75 εκατ. που φέρονται να έχουν τεθεί ως πήχυς για να μπορέσει να διαχειριστεί κατά το δοκούν τις τρεις εταιρείες της Vivartia. Εφόσον τελικά συμφωνήσει σε αυτό το ποσό, μπορεί θεωρητικά να προχωρήσει η συναλλαγή πώλησης της Vivartia από τη MIG στο CVC έναντι 175 εκατ. και ανάληψης των εναπομείναντος δανεισμού, που θα έχει διαμορφωθεί πιο κοντά στα 350 εκατ.

Ομως, η διοίκηση της MIG έχει υποχρέωση προς τους μετόχους της να επιδιώξει το βέλτιστο δυνατό έσοδο από την πώληση της Vivartia, αλλά και την τήρηση μιας δίκαιης και αδιάβλητης διαδικασίας. Ετσι, αμέσως μετά την ενδεχόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας με το CVC, και ακόμα περισσότερο στην περίπτωση απουσίας συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τον έτερο μνηστήρα της Vivartia, το Emma Capital. Τούτο, άλλωστε, είχε αναφέρει σε απαντητική επιστολή της προς το τσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο η διοίκηση της MIG, όταν έλαβε γραπτή παρέμβαση από αυτό, με την οποία αξίωνε να αξιολογηθεί και η δική του υποψηφιότητα. 

Πηγές του τσεχικών συμφερόντων επενδυτικού κεφαλαίου Emma, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» αναφορικά με τις προθέσεις του, ανέφεραν ότι «υπενθυμίζουμε σε όλους ότι είμαστε ακόμα εδώ και περιμένουμε με βεβαιότητα ότι θα προσκληθούμε για να έχουμε παρόμοια πρόσβαση στη MIG για τη λεπτομερή αξιολόγησή μας και να προχωρήσουμε, και αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής πρακτική που πρέπει να ακολουθήσει η διοίκηση». Δηλώνουν επίσης ότι «αντιμετωπίζουμε την απάντηση της MIG στην επιστολή μας ως δεσμευτική υπόσχεση ότι θα είμαστε στο τραπέζι και πιστεύουμε πως αυτή η δέσμευση είναι προς όφελος της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, πριν δηλαδή ενσκήψει η πανδημία, το Emma είχε προβεί σε αντίστοιχου ύψους προσφορά για τη Vivartia. Τώρα, πηγές των τραπεζών και της αγοράς εκτιμούν πως, εάν επαναλάμβανε την πρότασή του με μια επιστολή σαν εκείνη, ακόμα και όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με το CVC, η όλη υπόθεση για το τελευταίο θα γινόταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Η Vivartia το 2019 είχε πωλήσεις της τάξεως των 629 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 63 εκατ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του φετινού έτους, οπότε και ξεκίνησαν τα lockdown, σημείωσε μια κάμψη της τάξεως του 13% ως εταιρεία, κάμψη που όμως προέρχεται κυρίως από την εστίαση, καθώς η ΔΕΛΤΑ και η «Μπάρμπα Στάθης» παρέμειναν εν πολλοίς ανεπηρέαστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή