Μεγάλο στοίχημα η ενίσχυση των ξένων χαρτοφυλακίων

Μεγάλο στοίχημα η ενίσχυση των ξένων χαρτοφυλακίων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρά κέρδη και αυξημένο τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και η μεταβλητότητα δεν έλειψε, με τους αγοραστές να δίνουν για μία ακόμη φορά μάχη με τους πωλητές, καταφέρνοντας ωστόσο στο τέλος να επικρατήσουν και με διαφορά. Η έντονη κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές και σε πολλά blue chips στήριξε την άνοδο του Γενικού Δείκτη, προσθέτοντας έτσι σημαντικούς πόντους υπέρ του ανοδικού σεναρίου για την ελληνική αγορά. Τις τελευταίες ημέρες, η συμπεριφορά του Χ.Α. έχει αλλάξει καθώς ξεκάθαρα φαίνεται πως πλέον κάτι «κινείται» μετά ένα μακρύ διάστημα συσσώρευσης, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σημαντικό μέρος αυτού του ενισχυμένου ενδιαφέροντος οφείλεται σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές. Το μεγάλο στοίχημα, φυσικά, είναι η αύξηση της θέσης και των ξένων χαρτοφυλακίων, κάτι που θα επιτευχθεί πιθανότατα όταν υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα στο μέτωπο της οικονομίας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 658,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 68,9 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 1.565,74 μονάδες, ενώ στο +0,96% και στις 952,60 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,31% στις 314,02 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,76%, την Eurobank στο +2,31%, την Εθνική στο +6,09% και την Πειραιώς στο -1,71%.

Στα υπόλοιπα blue chips ξεχώρισαν η Aegean, με νέα μεγάλη άνοδο 9,16%, και η Βιοχάλκο (+5,53%), ενώ ισχυρά κέρδη της τάξης του 7,61% σημείωσε η μετοχή της Motor Oil, παρά τη διαγραφή της από τον δείκτη MSCI Greece, η οποία άφησε την ελληνική εκπροσώπηση στους βασικούς δείκτες της MSCI σε μόλις τρεις τίτλους, στους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, που είναι και το μίνιμουμ των τίτλων που μπορεί να έχει ο δείκτης για να… υπάρχει.

Αυτή είναι σίγουρα μία αρνητική εξέλιξη, καθώς πλέον μειώνονται σοβαρά οι επιλογές και άρα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Πάντως, η Motor Oil προστέθηκε στον δείκτη MSCI Greece Small Cap, από τον οποίο διεγράφη η ΕΧΑΕ, κάτι που μπορεί να εξηγήσει την άνοδο της μετοχής της αφού πλέον απευθύνεται σε άλλη κατηγορία funds. Οι κινήσεις των επενδυτών, πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση στο τέλος του μήνα. Να σημειωθεί πως η Société Générale είχε υπολογίσει εκροές στη μετοχή της Motor Οil ύψους 32,80 εκατ. και η VTB ύψους 52 εκατ. δολ.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. γενικότερα, κατά τη «Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ», η αισιοδοξία παραμένει, ωστόσο η κλίση της ανόδου αναμένεται χαμηλή για τον Γενικό Δείκτη. Η παραμονή πάνω από τις 630 μονάδες για τις επόμενες συνεδριάσεις θα αποτελέσει ένα θετικό σημάδι για τη συνέχεια, ενώ σταθερά στο προσκήνιο της αγοράς θα παραμείνει η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα. Από την πλευρά της η «Κύκλος Χρηματιστηριακή. επισημαίνει πως οι 652 μονάδες συνιστούν και επίπεδο στήριξης για το Γενικό Δείκτη, με το επόμενο να προσδιορίζεται στις 635 μονάδες στον βαθμό που η μη υπέρβαση των 662 μονάδων διαμορφώσει την πλαγιοκαθοδική κίνηση που πιθανολογεί η τεχνική ανάλυση. Αυτό το σενάριο ενισχύεται μετά τη διαγραφή της Motor Oil από τον δείκτη MSCI, όπως προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή